ГЕРБ абсурди: Невзетите деца от градина ги водят в... МВР - 24novini.bg

ГЕРБ абсурди: Невзетите деца от градина ги водят в... МВР

Абсурдът с "тайния арест" удари и детските градини Абсурдът с "тайния арест" удари и детските градини
14.12.2018 | 18:41
(1 глас)

Абсурдите на ГЕРБ с т.нар. "таен арест" удариха и... децата в детските градини. "Децата от занималня, които не са взети до 18.00 ч. ще бъдат отвеждани в 7-мо РУ на МВР“. Това съобщение, залепено в столично училище и публикувано във Фейсбук предизвика реакции от смях до гняв сред родителите. Очевидно въпросният педагогически съвет има правни компетенции колкото и шефът на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов, предложил "тайния арест" като норма в НПК.

 

Това съобщение показва докъде може да стигне правната некомпетентност и в парламента, и в училището.

Очевидно педагогическият съвет е побързал да приложи поправките в НПК, свързани с  „тайния арест“, измислен от Данаил Кирилов.

Припомняме, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс за "тайния арест" бяха приети, въпреки че на заседанието на парламента присъстваха едва 1/3 от народните представители.

Гласувалите бяха 86 от 240, от които едва 64 бяха ЗА. И явно не са преценили, че решението им засяга и малчуганите с памперси, които по силата на правните им абсурди, могат да се озоват в Районното "тайно арестувани".

Новите текстове в закона, приети от ГЕРБ, дават правото на прокуратурата да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан, а

24 часа е предвиденото тайно задържане за децата.

Представете си абсурда, ако закъснеете да вземете дететото и трябва да го търсите в РПУ-то, възмущават се родителите в мрежата, но ситуацията не е комична. С приетия закон се дава право на прокуратурата изобщо да не каже на родителите и близките за задържането цяло денонощие. Досега беше задължена, но с попрвките н Наказателно-процесуалния кодекс прокуратурата има парво да отложи уведомяването на семейството. Т.е. 24 часа детето може да си остане в РПУ-то, ако семейството не знае къде да го търси ли, питат се разтревожени от абсурда родители във фейсбук, стреснати от това, че и прокуратурата може да не им каже.

Според сега действащите разпоредби уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража ставаше незабавно.

Някои разпознаха занималнята, за която се отнася сниманото предупреждението, други писаха, че са виждали вече същите заплахи в различни детски градини. Т.е. абсурдът "Данаил Кирилов" не просто удря, а удря децата.

„Тайният арест“ ще се прилага в случаите, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство, аргументира се Кирилов в парламента. Но не спомена, че

два дни по-късно из детските градини ще се слагат такива надписи, ужасяващи родителите.

Решението за отлагане уведомяването на близки на задържания ще се взема от прокурора на досъдебното производство, който трябва да се произнесе с мотивирано постановление, обясняваше авторът на идеята от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е и председател на Правната комисия в парламента.

Явно обаче неговата компетентност не е стигнала до оценка на въздействието на закона му върху... децата между 2 и 10 години, които понякога родителите не успяват да вземат навреме от детските градини и училищата.

Невъобразимият хаос обаче, който този текст може да докара, е истински тревожен - в случай че деца наистина бъдат отведени в някое РПУ.

Нормативно погледнато, всяко училище само разработва годишна училищна програма за целодневна организация на учебния ден в съответствие с вида и спецификата му. В програмата са включени и дейностите по самоподготовка, занимания по интереси, съответно и начален и краен час на тези дейности. И така учител може да реши, че детето не е взето навреме и да го заведе в РПУ-то. Очевидно се канят да го правят, щом вече има предупредителни надписи за това. И решения на Педагогическите съвети.

Аналогично е и с работното време на детските градини: целодневна организация в рамките на 12 часа на ден, като началният час на сутрешния прием и крайният час на изпращане на децата за деня се определят с правилника на съответната детска градина. И ако родител действително закъснее, вече е написано, че детето ще бъде отведено в полицията. А там го чака хипотезата "таен арест", тоест правото на прокуратурата изобщо да не каже за "ареста" 24 часа. Как МВР ще прилага поправката е още по-голяма загадка. И какво ще правят полицаите с децата в Районното, попаднали измежду задържаните престъпници.

Дано имат памперси и мляко в РПУ-то, се смее потребител на име Анна Петкова в мрежата. А в колко училища и детски градини такива надписи вече са сложени, дори и образователното ведомство няма как да знае.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...