ГЕРБ и ДПС приеха и без престъпление имущество да се отнема - 24novini.bg

ГЕРБ и ДПС приеха и без престъпление имущество да се отнема

Борисов и Карадайъ прекараха през Народното събрание "гражданската конфискация" - и да няма престъпление, имущество ще се отнема Борисов и Карадайъ прекараха през Народното събрание "гражданската конфискация" - и да няма престъпление, имущество ще се отнема
14.12.2018 | 13:19
(0 гласа)

На първо четене депутатите приеха спешните промени в антикорупционния закон, касаещи отнемането на незаконно придобито имущество. Поправките бяха направени след тълкувателно решение на ВКС. ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за промените и на практика сглобиха ново мнозинство на Борисов и Карадайъ в парламента.

 

Те препотвърдиха решението на правната комисия начело с Данаил Кирилов от ГЕРБ - делата за отнемане на имущество да могат да продължат независимо от това дали е доказано или не извършване на престъпление.

Това на практика е въвеждането на "гражданска конфискация", според която и да няма доказано в съда престъпление, имуществото на нарочения за корумпиран човек може да бъде отнето.

 

Скандалната поправка е грубо погазване на презумпицята за невиновност и ще отвори вратата за саморазправи с политически опоненти, заявиха още преди два дни от извънпарламентарната опозиция от "Движение България на гражданите", които в миналия парламент бяха вносители на първия антикорупционен закон, като част от Реформаторите. Тогава срещу Антикорупционния закон на РБ гласуваха депутатите на Борисов от ГЕРБ, които уж им бяха партньори в управляващата коалиция.

Сега същите депутати приемат вариант на "гражданската конфискация", който е нарушение на Конституцията, смятат десните и се опасяват от политически репресии и саморазправа, чрез тези разпоредби, с неудобни опоненти.

БСП не реагираха на поправките остро, а ДПС ги подкрепиха с ярки изказвания.

Поправките все пак минаха на първо четене, въпреки предупрежденията, че ще доведат до репресии и безконтролна власт на антикорупционния орган, който задкулисно се управлява от политическите сили - в случая ГЕРБ и ДПС, даващи му тези правомощия.

"Плаващото мнозинство" на ГЕРБ с ДПС за "гражданската конфискация" беше съвсем явно в пленарната зала.

Очевидно докато го има този състав на кабинета, Борисов ще разчита на подкрепата на ДПС. Решението днес гарантира, че политическите му опоненти ще бъдат държани в респект и че ДПС ще работи в посока на интереса на ГЕРБ. А не срещу него, тъй като второто е опасно за стабилността на ГЕРБ и парвителството на Борисов.

В замяна ДПС получи от ГЕРБ председателското място в анкетната комисия "анти Каракачанов", която ще се занимава с обстоятелството по скандала с продажбата на български паспорти.

„Ако някой реши да се занимава с политическа дейност, да заповяда да се яви на избори. Някой промени правилата на футболния мач, след като мачът беше започнал. Мач, благодарение на който, България получи най-положителния доклад от много време насам и можете да сте сигурни, че огромна заслуга за това е на работата и на резултатите КПКОНПИ. Сега с този законопроект вносителят предлага да възстановим правилата”, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид. Позицията му ясно показва единодействие и приятелство на ДПС с ГЕРБ по ключова за корупцията в страната политика като това коисията "Антикорупция" на Пламен Георгиев да може да отнема имущество и без присъда от съд.

В същя ден ГЕРб и ДПС създадоха анкетна комисия "анти Каракачанов", която ще проверява скандала около получаването на български лични документи и продаването на български паспорти. Начело на комиисията избраха депутата Йордна Цонев от ДПС. Припомняме, че за схемата бе обвинен вицепремиерът от "патриотите" Красимир Каракачанов, който отрече да има нещо общо.

Днес обаче с решението ГЕРБ на практика пусна ДПС срещу Каракачанов и така дава основание да се смята, че идва началото на края на този мандат на Борисов. Край, добре управляван от самия премиер. И който много напомня на целувката на Орлов мост на Станишев с Доган преди време. Просто сега "целувката" е между Борисов и Карадайъ. И не на Орлов мост, а в сърцето на държавността - в Народното събрание.

Засега от президентството не са обявили дали се планира вето на Румен Радев върху закона. Не е реагирала и омбудсманът Мая Манолова по линия на гражданските права. Нито опозицията от БСП с нарочна позиция. Десните също не са обявили становище и последващи действия преди второто четене на закона за антикорупцията, който те познават в детайли от миналия парламент.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...