За полицаите - бонуси по 100 лв., в Търговския регистър - по 1000 лв. - 24novini.bg

За полицаите - бонуси по 100 лв., в Търговския регистър - по 1000 лв.

За полицаите бонусите не стигнаха - ще вземат само по 100 лв., за Търговския регистър имаше по 1000 лв. на човек За полицаите бонусите не стигнаха - ще вземат само по 100 лв., за Търговския регистър имаше по 1000 лв. на човек
13.12.2018 | 16:03
(0 гласа)

След като миналият месец избухна скандал с раздадени бонуси в Търговския регистър, въпреки че той се срина и седмици наред не работеше, сега бонусите са на път да скарат и редовите полицаи с политическото ръководство на МВР. През декември се оказа, че парите са свършили и за полицаите ще има само по 100 лева бонуси за Коледа.

 

Това обяви днес министър Младен Маринов. В същото време в системата на МВР заплатата ще се увеличи с 10 % през 2019 г., обеща вътрешният министър.

 

Полицаите веднага попитаха как така няма пари, след като

бюджетът на МВР е над 1 млрд. лева и се индексира всяка година - тази година със 100 милиона лева в повече.

Припомняме, че в Търговския регистър за малко над 630 служители имаше бонуси от общо около 700 хиляди лева, което прави средно по 1000 лева на човек за Коледа. Че това е в реда на нещата потвръди и министър Цецка Цачева след скандала са рададените парични награди там.

От синдиката на служителите на МВР поискаха бонусите да са по 385 лева, но министърът каза, че с такива пари ведомството не разполага. Маринов е разпоредил проверка как са харчени парите на МВР и станало ясно, че след като били платени заплатите за декември, остават по 100 лева на човек, в т.ч. и на наказаните.

Така за бонуси общо ще има 5 млн. лв. - 10 пъти по-малко на човек от бонусите в сриналия се Търговски регистър.

Колкото до 100-те милиона лева, отпуснати на среща при премиера в началото на годината, обяснението е, че парите били дадени за увеличение на заплатите, като в тях били включени и заплатите на новоназначените служители, каза Маринов, цитиран от БТА. Той поясни, че няма как да бъдат прехвърляни пари от различни пера във Фонд работна заплата и призова за компромис между желано и реалности.

Тези полицаи, които имат стаж над 15 години в МВР, ще получат около 12-13% увеличение на заплатите си в идната година, защото то се отразява и върху частта за прослужено време, обясни Маринов. За другите увеличението ще е 10 %, както за всички в държавния сектор.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...