Двама бивши шефове на АПИ и още четирима са обвинени за инцидента в тунела на Витиня - 24novini.bg

Двама бивши шефове на АПИ и още четирима са обвинени за инцидента в тунела на Витиня

13.12.2018 | 11:02
(1 глас)

Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), сред които и двама от бившите ѝ председатели Лазар Лазаров и Дончо Атанасов за смъртта на жена в тунел "Ечемишка" на АМ Хемус. 

Шестимата са обвинени, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на Елена Михайлова. Тя загина, докато се возеше в колата си в тунела и от тавана се отчупи и падна една от лампите. Това се случи преди близо две години - през февруари 2017г. 

Освен Лазаров и Атанасов, обвинени са още един от управителния съвет  - Илияна Захариева и други трима служители на по-ниски нива в админситрацията на АПИ. 

От прокуратурата са установили, че колата на Михайлова се е движела с 50 км. през тунела, което е и максимално допустима. В този период от време в тази транспортна тръба е организирано временно двупосочно движение, тъй като дясната транспортна тръба на тунел „Ечемишка“ е била в ремонт. 

При откъсването на дясната надлъжна метална конструкция, върху която са окачени осветителните тела в тунела, водачът - брат на загиналата не е имало какво направи, за да избегне произшествието. От удара пострадалата е получила съчетана тежка гръдна и коремна травма, с тежки увреждания на черния дроб, несъвместими с живота и остра кръвозагуба, довели до травматичен шок, пишат още от прокуратурата.

Обвинителите установили още, че стоманената конструкция за лампите е монтирана през 1984 г. и е пусната в експлоатация в началото на 1985 г.

От 1999 до 2016 е имало шест огледа, при които експертите недвусмислено са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда /постоянна влага, вредни газове, прах и др./. 

При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние. 

През 2015г. АПИ е сключила договор с „Ферокс Къмпани“ ЕООД, на което е възложила извършването на оценка на текущото състояние на осветителните уредби на тунел „Ечемишка“ и др. тунели. От фирмата също са установили, че положението е критично и отново са препоръчали незабавен ремонт. През януари 2016г. управителният съвет на АПИ е приел доклада на „Ферокс", но не са предприели никакви действия. 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...