Протестиращите строители се разотиват. ГЕРБ ги подкрепи (видео) - 24novini.bg

Протестиращите строители се разотиват. ГЕРБ ги подкрепи (видео)

12.12.2018 | 13:20
(0 гласа)

Струпаната строителна техника на изхода на София на бул. „Цариградско шосе“ се изтегля, предаде репортерът на 24новини Севда Йорданова. 

 

Докато километричната колона от камиони стоеше неподвижно на булеварда, от Камарата на строителите в България започнаха срещи с политици, за да представят исканията си.

 

Те бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета караянчева, която изрази подкрепа за протеста им и добави, че е убедена във високия им професионализъм и не се съмнява в качеството на тяхната работа.

Стана ясно също, че Караянчева е поела ангажимент да се направи работна група с народни представители, които са експерти по темата, от всички политически партии, за да се направят съответните законодателни инициативи.

Инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България заяви, че политическото говорене срещу строителите ще доведе до там, че ЕК ще отреже парите за еврофондове за нашата страна. Терзиев посочи, че визира политическото говорене на определена политическа сила – БСП.

Търговете, които се организират за строителството са сложен процес. Тези говорения, че те се дават на определени фирми и че те се изпълняват от едни и същи хора, споменава се за огромна корупция – чух 40%, това е абсолютно безпочвено. Нещата са много трудни в целия процес на търга, на изпълнението му и за гаранционните срокове, коментира той.

На въпрос на нашия репортер към един от протестиращите работници срещу кого протестира – управлението или опозицията, той само сгуши рамене, което в превод означава „не знам“ или „не искам да кажа“.

 

Сред исканията на протестиращите строители са промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

Предстоят срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Голяма част от техниката на протеста беше на близката до ГЕРБ "Джи Пи груп" станала скандално известна с ремонта на "Граф Игнатиев". Той струва на европейските и български данъкоплатци 42 млн. лева. С цялото си некачествено и сакндално изпълнение. И с четирите си забавяния. Фирмата има още десетки поръчки в цялата страна, спечелени на търговете на кметове, министерства, оперативни програми на ЕС и други ведомства.

24новини.бг не видя нито един плакат против корупцията и нагласените общестевни поръчки на този протест, срещу спечелването на тръговете винаги от пет-шест близки до управлението фирми, срещу прането на пари, срещу счетоводните хватки при отчитането на строителните дейности по европроектите, срещу десетки подкупи и отчисления за тези, които са дали поръчката.

Вчера от БСП заявиха по повод протеста, че исканията им за проверка на качеството на строежите е в полза на строителите и не разбират защо е необходимо да има протести, ако са спокойни за качеството на работата си. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...