1000 машини на „Цариградско“. И "Джи Пи груп". На протест срещу кого? (снимки) - 24novini.bg

1000 машини на „Цариградско“. И "Джи Пи груп". На протест срещу кого? (снимки)

Строителите на протест - 1000 машини има на "Цариградско шосе". Сред тях - и техника на ремонтиращите "Граф Игнатиев" "Джи Пи груп" Строителите на протест - 1000 машини има на "Цариградско шосе". Сред тях - и техника на ремонтиращите "Граф Игнатиев" "Джи Пи груп" снимка: Булфото
12.12.2018 | 11:41
(1 глас)

Около 1000 тежки машини са блокирали "Цариградско шосе" от ранните часове днес. В километрична опашка от строителна техника, камиони и тирове са и машини на станалата известна с некачествените ремонти на столицата фирма "Джи Пи груп". Тирове и камиони вече има от отбивката за бул. „Брюксел“ до Околовръстния път по трасето на "Цариградско шосе".

 

От строителния бранш казват, че искат промени в законодателството и в правилата за работа, така че да не се слагат ненужни пречки пред бранша им. Въпросът обаче как се разпределят обществените поръчки и защо ги печелят само приближени до управляващите от ГЕРБ фирми остава. Същото беше и когато управляваха БСП - пак няколко фирми и то почти същите вземаха обществените поръчки по стотици търгове на правителството, кметовете, ведомствата, европейските проекти.

 

Снимка: Фейсбук

Против корупцията и фалшивите обществени поръчки в бранша плакати на протеста няма.

Голяма част от струпаната техника е на "Джи Пи груп", показа и камерата на бTV, но това видя и репортер на 24новини.бг от мястото на блокадата:

Снимка: 24новини.бг

Фирмата беше замесена в скандали с обществени поръчки за милиони левове.

След разследване на сайта "Биволъ" и сигнал до главния прокурор беше започната проверка по случая с "Джи Пи груп", за него писаха няколко от най-големите световни медии. Премиерът Борисов нареди да бъдат извадени от обществени поръчки. Фирмата обаче още изпълнява поръчки - и в МРРБ, и в АПИ, и в общини на ГЕРБ и БСП. Двама от собствениците са с обвинения за пране на пари през банкови сметки за около 40 млн.лева. А днес фирмата протестира заедно с другите строители. Това поражда въпросите

За какво? Срещу кого?

Абсурдът с близката до ГЕРБ "Джи Пи груп" е огледало на корупцията и схемите с обществените поръчки в България.

Затова и присъствието им на протеста на "Цариградско шосе" поставя под смънение доколко този протест не е дирижиран, доколко исканията на участниците са автентични, а не под заплаха и натиск, има ли моралното право компанията да протестира на фона на прокурорските проверки за работата й и скандалното закъснение и некачествено изпълнение на ключовия проект, обвененията за пране на пари на двама от висшия мениджмънт. 

 

Друг въпрос е съгласни ли са останалите строители с тези практики, против тях ли са и

 

Снимка: Булфото

 

в крайна сметка - кой протестира на "Цариградско шосе" днес: строителният бранш или обръчът от строителни фирми на управляващите?

 

Снимка: 24новини.бг

Строителите казват, че искат сигурност за обществените поръчки, за да не заминавали строителите във Франция. Там правителството е обявило поръчки за 40 хиляди обекта, казаха протестиращи, и алармираха, че България ще остане без строители. Ще остане, както остана без лекари, учени, инженери, учители, млади хора, бихме добавили ние.

Но не заради Франция. А заради корупцията в България.

"Нашите искания са да подредим бранша. Да има плановост, така е да можем да си преразпределим силите и да останем да работим в България, заяви един от протестиращите", пред bTV.

"Желаем да се подобри микроклимата, да работим добре и по правилата", добави той. И не посмя да каже думата корупция.

Всъщност никой от протестиращите не изразява възмущение от нагласените търгове, рушветите, подкупите в бранша. За тах сигнализираха и дептутати от БСП. БСП не предприе действиу срещу корупцията обаче. Просто съобщи за нея. На гражданите. Които от години страдат от същата тази корупция. Омагьосан кръг!

На протеста е и близката до ГЕРБ "Джи Пи груп" станала известна с ремонта на "Граф Игнатиев". Той струва на европейските и български данъкоплатци 42 млн. лева. С цялото си некачествено и скандализирало обществеността изпълнение. И с четирите си забавяния. Фирмата има още десетки поръчки в цялата страна, спечелени на търговете на кметове, министерства, оперативни програми на ЕС и други ведомства.

Снимка: bTV

За четвърти път фирмата и възложителят Столична община отлагат пусковия срок на "Графа", а целият ремонт бе съпътстван от десетки скандали от август досега заради изливане на бетон в корените на дърветата, лошо качество на настилките, скандален избор на прочки и павета, подмяна на подложките под новите трамвайни линии с рециклиран гуми, оттегляне на архитекта след тази подмяна, обвинение на прокуратурата срещу заместника на кмета Йорданка Фандъкова - Евгени Крусев, който бе принуден да подаде и оставка, но преди това твърдеше, че проблем с проекта няма.

Търговци по улицата фалираха и масово затвориха обектите си, като многократно излизаха и на протести, пишеха до Общината, срещаха се с уж отговорни лица.

Дали тези търговци от "Графа" днес биха подкрепили протестиращата на "Цариградско шосе" строителна компания?

Защо те да не я подкрепят, ако тя е потърпевша от корупция или лошо управление, също като тях... И ако се съмнявате в предпоставките за такава солидарност - прави сте, и ние се съмняваме.

Управата в лицета на кмета Йорданка Фандъкова не е глобила фирмата "Джи Пи груп", нито е прекратила договора заради лошото изпълнение. Би трябвало и за неустойки да претендира, за да защити публичния интерес и парите на гражданите, с които се плаща. Нищо от това не е направила. Последният хит на "Джи Пи груп" бяха "перките" от акули, които трябваше да служат за ограничители на трамвайното трасе, но те първо бяха сложени, после предизвикаха иронията на столичани в социалните мрежи и станаха обект на комикси и карикатури, преди два дни бяха съборени от момиче с леко побутване с крак, след това - когато видеото обиколи мрежата - набързо изнесени от обекта, а вчера от Столична община заявиха за 24новини.бг, че перките били "за малко" и не било панирано да се монтира, а само да се види как ще изглежда трасето с тях.

Снимка: Фейсбук

След всички тези факти протестът на "Цариградско шосе" с участието именно на тази фирма става все по-озадачаващ.

 

И остават повече въпроси, отколкото отговори дава той.

24новини.бг не видя нито един плакат против корупцията и нагласените обществени поръчки на този протест, срещу спечелването на тръговете винаги от пет-шест близки до управлението фирми, срещу прането на пари, срещу счетоводните хватки при отчитането на строителните дейности по европроектите, срещу десетки подкупи и отчисления за тези, които дават поръчките. Търговете все още не са станали и електронни, в което се кълнеше вицепремиерът на ГЕРБ Томислав Дончев като в панацея. Те и протестиращите нямат такива искания.

И за протестиращите, и за гражданите е ясно - проблемът на строителния бранш е в корупцията.

Не във Френската държава, към която строителите от България през глава бягали.

Под призива на протестиращите за "плановост" сигурно имат предвид плановост на получаване на поръчките от държавата. Защото у нас поръчките не се печелят, те се дават от управляващите на обръча от близки фирми. А обръчът от фирми финансира партийните нужди и избори. И понякога същият обръч блокира столицата и протестира срещу онзи, който дава поръчките. Но не го казва на глас. За да не секне "хранилката". Тогава какъв е този протест? На кого? Срещу какво? И Срещу кого?

На строителите срещу строителя на съвременна България и премиер Бойко Борисов, от когото зависи корупцията да спре? Или на строителите за премиера Борисов, който да разпределя порциите по-справедливо?

Снимка: Булфото

Гражданите знаят, че ако държавата и премиерът искат, те лесно могат да прекратят корупцията. Или да я намалят до поносими нива. Щом държавата и премиерът могат за Баневи, Стайкови, Арабаджиеви, кметицата на "Младост" - Иванчева, значи могат и в строитеството "да накажа лошите".

Но не го правят. И не се питат гражданите защо. Отговорът е ясен. 60 % от българите смятат, че корупцията расте, но наказани за нея няма да има. И това е причината да бягат от България. А не обществените поръчки на Макрон.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...