Заради цената на тока КНСБ иска свикване на Тристранния съвет - 24novini.bg

Заради цената на тока КНСБ иска свикване на Тристранния съвет

Председателят на КНСБ Пламен Димитров. Председателят на КНСБ Пламен Димитров.
11.12.2018 | 22:43
(0 гласа)

От КНСБ са притеснени от ситуацията с повишаването на цената на тока за бизнеса. Според Синдиката, ако не се стигне до решение на проблема, може да има повишаване на цените на редица стоки и услуги.

 

КНСБ следи с тревога ситуацията на пазара на електроенергия в България през последния месец. Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки. Като национално отговорна организация, призвана да защитава правата и работните места на хиляди българи, КНСБ споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар, посочват в своя декларация КНСБ.

 

Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са ключови категории за успешно и пълноценно функциониране на енергийния пазар. Затова апелираме за незабавни и конкретни стъпки за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и индустрия в разгара на зимния период, посочват те.

Те настояват за приемане на спешен комплекс от мерки, които да защитят населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон, заявяват от синдиката.

Поскъпването на електроенергията ще има негативен ефект и върху заплатите на всички български граждани. Затрудненията на бизнеса имат пряко отражение върху повишението на възнагражденията, което се договаря в момента. Това би породило и излишно напрежение у хората, които логично искат по-високо увеличение на заплатите, компенсиращо поскъпването на основни стоки, предипреждават от Синдиката.

 

Считаме, че най-добрият начин за намиране на решение в тази кризисна ситуация е чрез широк диалог между всички социален партньори. Затова предлагаме спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което в присъствието на регулатора КЕВР, работодателите и правителството да бъде обсъдено напрежението и да бъдат намерени верните решения за бъдещето на енергийната система на страната, се посочва още в декларацията на КНСБ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...