ГЕРБ и БСП срещу Манолова за кмет на София - 24novini.bg

ГЕРБ и БСП срещу Манолова за кмет на София

Мая Манолова набира скорост, а ГЕРБ и БСП имат интерес да я спрат в играта за кмет на София Мая Манолова набира скорост, а ГЕРБ и БСП имат интерес да я спрат в играта за кмет на София
11.12.2018 | 13:02
(1 глас)

Смята се, че мъж да сънува две жени, не е лошо. Но за премиера Борисов, обзалагаме се, това е кошмар. Защото със сигурност вече сънува Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова на балотаж за кмет на столицата. А това, признаваме и ние, си е страшничко след кошмара с балотажа на президентските избори на Цецка Цачева срещу Румен Радев. Загубен от ГЕРБ. Срамно и мъчително.

 

23 ноември 2018 г. - Мая Манолова в Шоуто на Слави заедно с държавните мъже. Предупреди, че мандатът й може да свърши по-рано - намек, че може да се върне обратно в политиката.

 

26 ноември 2018 г. - Мая Манолова на събитие на десните партии за електронното и машинното гласуване - обеща да сезира Конституционния съд за отлагането им.

1 декември 2018 г. - Мая Манолова се спряга от столичната организация на БСП за евентуален кандидат, който те да подкрепят, за кмет на София. Тя отговори светкавично - това предложение "не я ангажира".

Само в посочената "страстна седмица" Мая Манолова направи три удара. Съчетани с рейтинга й - над 60 % одобрение от хората, Манолова става твърде опасен център на власт. Опасен, защото застрашава следващ мандат на Йорданка Фандъкова. Опасен е и защото нейните приятелства се разпростират и в дясно, и в ляво, и мрежово - в цялата страна, сред различни общности на засегнати хора, в различни отрасли и сред хиляди работници, синдикати, производители, бизнес, земеделци, майки...

И следите ли посоката - Манолова изгради разгърната мрежа на лична нейна подкрепа. Мажоритарен вот. Капитал, който в политиката е повече от парите на партията ти в банковата сметка. Или поне толкова тежащ, колкото са и те.

И, разбира се, това бе забелязано и от ГЕРБ, и от БСП.

Какво ще последва?

Няма да я оставят да расте вътре в екосистемите нито на ГЕРБ, нито на БСП, неподлежаща на контрол. Ще я ограничат.

Как?

Като ГЕРБ се разбере с БСП да издигне втори кандидат за кмет на София. Вероятно жена.

И очевидно по-слаба, но от партийните редици. Деница Златева - администратор и вече с политически бекраунд на вицепремиер - е особено подходяща. Може и Елена Йончева. Може и някоя активна общинска съветничка. Какво значение има - целта не е да спечели. Целта е да раздвои гласовете на БСП и да отклони от гласовете на Манолова. За да не й достигне малко в битката срещу Фандъкова.

Познатата стратегия на ГЕРБ да разцепва и партньори, и опоненти не може да се промени. То е като поговорката за вълка, козината и нрава.

ГЕРБ обаче няма да спре дотук.

Ще опита да разцепи най-вече десните гласове, за да осигури триумф на Фандъкова в дясна София.

Петър Москов обяви, че ще сътрудничи с Валери Симеонов и ще прави нов "десен проект". Колко да е нов със старите... лица Москов, Валери Симеонов, а и Каракачанов, се питат обърканите десни гласоподаватели. Този проект обаче ще отклонява десни гласове и ще ги зауства в посока, безопасна за ГЕРБ. Самият Москов може да стане кандидат за кмет на София, защото калкулира, и то правилно, че София има доста десни гласоподаватели.

В Дясно с кандидат за кмет няма как да не излезе и ДСБ. Колко обаче комбинацията им с "нито левия, нито десен" (както той самият се нарече) Христо Иванов ще е симпатична на автентично десните костовисти - ето това е въпрос за около 60 хиляди гласа. Гласове, които ДСБ мисли, че притежава, но ще ги преброи на евровота и ще види, че ги няма. Тогава ще се наложи, за да спечели избиратели, да се раздели с "нито левите, нито десни" партньори. И ще търси истински десни партньори. Но загубил евроизбори, не си особено предпочитан даже за фейсбук-приятел, а какво остава за коалиционен партньор. Лятото ще е горещо за "Демократична България". И самотно, изглежда.

В Дясно гласове ще "отхапват" и малки десни функционери, които ще правят листи за общински съветници на килограм.Така ще помагат на ГЕРБ за Йорданка Фандъкова, от която после ще очакват я директор на дирекция, я началник отдел, я място в борд на общинско дружество или нещо на сянка и доходоносно.

В Дясно ще играят и СДС, които скоро обявиха, че всички ги искат за коалиционен партьор. Но дали е така?

Там ще са и ДБГ, които продължават да са партията в дясно с най-много структури в страната, кротко мълчаща по въпроса дали ще се обединяват с ДСБ. Радан Кънев излезе и публично заяви по БНТ, че "Демократична България" щяла да се събира с ДБГ и СДС. Но ДБГ не са отговорили. Радан Кънев е само заместник на Атанас Атаносов - лидерът на ДСБ, а решение на органа на ДБГ да влизат в коалиция с ДСБ и Христо Иванов всъщност няма. Самите те - Атанасов и Иванов - не са потвърдили да изпитват такова влечение. Това не е толкова лошо, от своя страна - нека си измерят силите на евроизборите и да се види кой колко е голям. Извън илюзиите за размера на подкрепата им.

Дотук - три център-нападатели в дясно. И двама в ляво и в центъра. Общо пет. Изключително фина настройка. Удобно за ГЕРБ и Борисов е Фандъкова да има повече от един опонент. Така ще ги бие по-лесно, калкулира той.

Нека сеги видим балотажите - другият уплах на ГЕРБ.

Ако проследим балотажите на ГЕРБ на последните избори, ще се уверим, че има защо да ги е страх.

Балотаж в Плевен - загубен от Десните. Кметът сега е от широка дясна коалиция на реформаторите и още партии, работеща срещу ГЕРБ.

Балотаж в Добрич - загубен от Десните. Кметът сега е широка дясна коалиция на реформаторите и още партии към тях. А ГЕРБ нямат структура в Добрич.

Балотаж в Шумен - с едва около 600 гласа ГЕРБ спечели кметското място "на косъм". Няма десен кмет на Шумен, който да е бил преизбиран. Или да е бил избран, без ДПС и БСП да са му помогнали.

Балотаж в Пловдив - ГЕРБ с Тотев срещу друг кандидат на ГЕРБ, но подкрепен от десните. Тежък двубой, в който БСП помогна, а ГЕРБ върна жеста на Гергов, като му даде 43 милиона лева с решение на Министерския съвет за "дупката във Варна". В политиката жестовете на избори се връщат след изборите. Иначе - на другите избори си караш без влиятелни приятели. И ги губиш.

Тук някъде трябда да сме честни спрямо историята -

именно на балотаж изгуби Борисов битката си срещу президента Радев през 2016 г.

Румен Радев срещу "майката на нацията" Цецка Цачева беляза срама на челото на ГЕРБ - първата им загуба на избори след 11 победи. И затова балотежът е не просто страх, не просто срес. Той е истински трилър за ГЕРБ.

****

Така сметката на ГЕРБ излиза - на всяка цена да се предотврати балотаж. Как? Като се пуснат по терена да тичат много кандидати.

Ако петима и Фандъкова се борят за гласовете на нелевите социянци е по-добре от случая, в който един и Фандъкова се борят за същите гласове.

А гласовете в София всъщност са значително по-малко всяка следваща година за ГЕРБ.

През 2015 г. Йорданка Фандъкова спечели изборите с 238 хиляди гласа само. През 2011 година тя бе избрана за кмет с 247 хиляди гласа. ГЕРБ имат 30 общински съветника в СОС в момента, избрани от едва 160 хиляди души в сравнение с 223 хиляди гласа за листата на ГЕРБ през 2011 г. При избора й през 2015 г. листата с общински съветници на ГЕРБ се срина с 62 хиляди гласа, а от 8 години за първи път ГЕРБ тогава загуби мнозинството си в СОС, припомняме числата от Местните избори през 2015 година.

С други думи, балотаж в София би бил физическият край на ГЕРБ.

С балотаж парите и ресурсите на ГЕРБ няма да са достатъчни за победа на Фандъкова. Защото тя вече със самото оставане на балотаж ще е показала слабост. 

Т.е. балотажът е слабост. И затова ГЕРБ ще пъпкува и стимулира кандидати и проекти и в дясно - за да предотврати общ десен силен кандидат, и в ляво - за да спре Мая Манолова, поне до септември 2019 г. До последния момент.

За малките десни, за ДПС и БСП тези маневри могат да се нарекат всякак: борба за оцеляване, захлебване, пълнене на партийните каси от политически поръчки в полза на най-големия ГЕРБ. Но за най-големия - ГЕРБ - балотажът е миг между живота и смъртта. И на този миг Борисов ще посвети усилията си в следващите страстни месеци. Понеже, след загубата на президентските избори Борисов знае, че има мигове, които са по-тежки от смъртта. Именно заради срама. И отново загуба на избори няма да иска да преживее.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...