Майките местят палатката пред здравно министерство (видео) - 24novini.bg

Майките местят палатката пред здравно министерство (видео)

Мария Йорданова 06.12.2018 | 12:20
(1 глас)

След приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, протестиращите майки заявиха, че местят палатковия лагер пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за промяна в ТЕЛК и НЕЛК. Мая Манолова заяви, че двата приети закона за "голяма и изстрадана победа".

 

Майките ще прекарат коледните празници вкъщи, а в началото на следващата година ще опънат палатката си пред Министерството на здравеопазването. 

"Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата ни. Децата ни ще ги има, когато нас ни няма", заяви Вера Иванова, една от протестиращите майки и организатор на протестите.

 

Майките благодариха на омбудсмана Мая Манолова, че е била винаги с тях, на всички протести.

Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда и социалната плитика заяви, че "политиката за хората с увреждания винаги е била приоритет за правителството и ще бъде такава за вбъдеще".

Законът за личната помощ, който днес беше приет окончателно, ще влезе в сила от януари 2019г., но нови асистенти ще има от септември догодина. 

Депутатите приеха Министерството на труда и социалната политика да предоставя личната помощ за хора с увреждания, а не Агенцията за социално подпомагане.

Ползвателите и асистентите на лична помощ на територията на съответната община ще бъдат вписани в регистър от кмета на общината. Доставчици на лична помощ могат да бъдат физически или юридически лица, на които кметът на общината с договор може да възложи извършването на дейността.

Те отхвърлиха създаването на национален регистър, както и електронно подаване на заявленията за лична помощ. И двете предложения бяха на БСП, но не намериха достатъчна подкрепа.

 

За майките на деца с увреждания, които протестираха 6 месеца под надслова "Системата ни убива" , това е началото на дълго очакваната реформа за хората с увреждания, която би трябвало да им осигури по-достоен живот.

Вчера окончателно приеха и Законът за хората с увреждания, според който ще има квоти за работодателите да наемат лица с увреждания, както и санкции, ако не изпълнят това задължение, създава се Съвет за наблюдение на хората с увреждания и въвеждането на индивидуална оценка на потребностите.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...