Превозвачите готвят протести в Брюксел заради пакета мобилност - 24novini.bg

Превозвачите готвят протести в Брюксел заради пакета мобилност

04.12.2018 | 23:00
(0 гласа)

Превозвачите планират масови протести в Брюксел или Букурещ. Това стана ясно от оемнтарите на представители на бранша, след като стана ясно, че снощи на съвета на ЕС българското предложение не е е било прието, а е спечелило предложението на Франция шофьорите на тирове да трябва да се прибират на всеки 4 седмици. 

 

България беше успяла да събере блокиращо мнозинство в съвета, но в последния момент Чехия и Словакия се отметнаха, а Румъния се въздържа. 

 

Страната ни все пак успя да договори камионите да не се връщат в България всеки месец, но задължението за шофьорите - остана. Остана и забраната за почивка в кабината. 

"Знаете,че ние не дойдохме с голяма кошница, не си тръгваме и с много пълна кошница. Ние сме доволни, че отпадна връщането на камионите и сме недоволни от останалите неща”, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

Превозвачите обаче наричат постигнатия компромис "безумна лудост". Пагубно за целия бизнес, пагубно за целия български транспорт. За нас е малък успех. Много по-тежки са всички останали рестрикции, които приеха”, каза Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи, цитиран от Нова телевизия. Хиляди автомобили кръстосват Европа, щом става въпрос за тотално убиване на целия бранш, ще успеем да организираме доста добър протест в Брюксел”, закани се Траков.

Автомобилният превоз на стоки е основният вид вътрешен транспорт в ЕС - около 70% от транспортните услуги. 600 000 са транспортните фирми в Съюза, хиляди от тях са българските, които превозват стоки на много по-ниски цени.

12 000 са българските фирми с общо 70 000 камиона. 190 000 български шофьори и работници са заети в бранша. Всеки от тях получава между 1500 и 2000 евро заплата.

 

Правителството ще продължи с опитите да промени всички спорни за българските превозвачи моменти. Текстовете все още не са окончателни.

Предстои гласуване в Европейския парламент

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...