Влакът София - Истанбул показва трагедията на БДЖ (видео) - 24novini.bg

Влакът София - Истанбул показва трагедията на БДЖ (видео)

03.12.2018 | 13:40
(1 глас)

24новини.бг снима влака по линията Истанбул - Пловдив - София и обратно. Първите три вагона са на родното БДЖ, последните три вагона са на Турските железници TCDD. Те се отичават по външен вид от остарелите вагони на българските железници. А вътре различията между вагоните на БДЖ и на Турските желенции са цивилизационни. Много сериознитя проблем обаче е недостигат на машинисти, което довежда до опасни прецеденти - техните смени понякога са по над 12 часа, а наш репортер лично провери във влака курсът до Истанбул и обратно.

 

Факт е, че хората постоянно се оплакват от лошото състояние на купетата и ниското качество на услугата. Това често отблъсква пътниците и води до ситуацията, в която железниците работят на загуба, именно защото хората не искат и да чуят за пътуване с БДЖ

Това е и влакът, в който преди седмици мъж беше наръган с нож,

защото е направил забележка на пътници от ромски произход да се държат прилично. 

За състоянието на услугата не може да става и дума. Наши читатели споделят, че не само за международните превози, но и за вътрешните линии влаковете в съседната държава са нови, топли и приветливи за пътниците, докато повечето от българските влакове са именно в обратната крайност. 

Друг проблем, за който често ни сигнализират наши читатели, са

постоянните закъснения на влаковете заради липсата на локомотив.

Проблемът води до сериозни закъснения, а причината - липсата на достатъчно машинисти, както и годни локомотиви. 

Според наши източници често се случва локомотивът, който е закарал влака до границата ни с Турция да върне обратно до София идващите от Истанбул пътници. По този начин илиза, че машинистите имат смяна около 12-13 часа - по разписания влакът за Истанбул тръгва в 21 часа от Централна гара в София, а обратният пристига в 9:00 часа, със закъсненията, обаче, смяната на машинистите става по-голяма от 12 часа. 

 

Правим сравнение именно с влаковета в Турция, тъй като страната е съседна на България, но не е член на Европейският съюз, а за много от българите тя е синоним на страна от Третия свят. Това, обаче, е далеч от истината и Българските железници ще трябва да вложат доста средства, за да се доближат до качество.

Хората са ядосани, тъй като

в БДЖ се изливат милиони левове държавни средства всяка година.

През юни държавата наля в БДЖ милиони за трети път за първото полугодие на 2018 г. "БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, реши МС, да получи до 100 млн. лева целево финансиране през 2020 г. за новите влакове.

По-рано "БДЖ - Пътнически превози" обявява процедура за застраховка имущество на релсови превозни средства. Прогнозната стойност на поръчката е 18.7 млн. лв. без ДДС и с включен 2% данък застрахователна премия. Тя бе за срок от 5 години да се застраховат влакове и активи. Дълготрайни материални активи за близо 185 хил. лв. от общата цена застрахова БДЖ тогава, също 22 броя дизелови и 24 електромотрисни влакове "Сименс Дезиро" за близо 12 млн. лв., както и 128 броя локомотиви, 466 броя вагони и 10 броя електромотрисни влака за 6.5 млн. лв.

На 4 юли пък правителството отпусна 104 млн. лв. на дружеството, за да се разплати с облигационерите. Сумата трябва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

През пролетта вече беше отпуснат заем на БДЖ от 30.1 млн. лв., който също трябва да бъде върнат до края на 2020 г.

Сега предстои реализирането на европейски проект за подновяване на трасето до Бургас, но в същото време реално подобряане на услугата няма. Вагоните са допотопни и лишени от елементарни условия, дори от отопление през зимата или са с температури над 30 градуса в купетата, за интернет във влаковете у нас е смешно да се пита, тоалетните са в невъзможно състояние, седалките в купетата едва ли някога са били почиствани и дезинфекцирани въпреки хилядите пътници, които ги ползват.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...