Ще санират ли Борисов и Москов Десните? - 24novini.bg

Ще санират ли Борисов и Москов Десните?

Интересите на Борисов и Москов не винаги съвпадат, но действията им няма да помогнат за дясното обединение Интересите на Борисов и Москов не винаги съвпадат, но действията им няма да помогнат за дясното обединение
02.12.2018 | 17:32
(1 глас)

Бившият здравен министър Петър Москов, който е и бивш заместник-председател на ДСБ, обяви пред БНТ в събота, че ще прави десен политически проект "с консервативен привкус". Проектът нямало да бъде като другите десни обединения -  "още веднъж от същото", а очевидно с Валери Симеонов, чието име Москов спомена в интервюто няколко пъти.

Няма новина дотук. Москов отдавна говори за подобен проект, вече и за съмишленици, с които "работим върху възможноста да реализираме десен политически проект". Напредва тоест.

Москов е политик с харизма, беше много популярен министър, прям, със стил.

И понякога краен в изказа - а това в политиката навлича гнева на хората. Както и при Валери Симеонов. Неговата вицепремиерска съдба приключи на паветата пред инвалидните колички на децата с увреждания. Той нарече майките им "кресливи жени", а децата - "уж болни". После майките на децата с увреждания показаха какво се случва с власт, която тръгва срещу майки.

В името на истината ще припомним, че

в този спор за майките Петър Москов подкрепи Валери Симеонов

в края на октомври - че Симеонов е прав да не дава на майките този закон. Подкрепа има още тогава за бъдещия политически съюзник Валери Симеонов. Така става ясно, че Москов има стратегия.

На няколко пъти в интервюто в bTV в събота той обясни, че не харесва нито конкретно Симеонов, нито "идеологията, че българският национален интерес трябва да бъде над всичко", но харесвал, че Симеонов "вършел работа" и си стоял на позициите. Москов очерта и друга прилика: че се чувствал близкък до него, понеже и двамата били "остракирани и демонизирани". 

Москов също похвали и Красимир Каракачанов. Но не и Волен Сидеров.

Тактиката много прилича на проведената от ГЕРБ срещу Реформаторите:

показва се повече предпочитание към част от малкия партньор, частите се скарват за вниманието на "големия" и ето ти разпаднал се РБ. Сега по същия начин се разпадат "патриотите" - Борисов показва подкрепа за Каракачанов, не посяга на Симеонов и мълчи за съдебния си враг Сидеров, като намира заедно с това кой да вбие клин между тях. Москов ще вбие клина. Понеже, припомняме, Лукарски не успя. А общата им среща в Министерския съвет - на вицепремиера Симеонов с Москов и Лукарски, стана причина РБ да се разпадне, малко след встъпването във властта на третия кабинет на Борисов.

Москов ще "санира" сградата на  "Раковски" 134, приютила НФСБ и СДС. И ще установи там един свой офис вероятно.

Москов е майстор на "санирането" още от времето на РБ и преди това. Всички в сградата - в общ "десен проект с консервативен привкус" е по силите именно на Москов. Същото се опита да направи Божидар Лукарски - завой към НФСБ, но после го смениха от поста председател на СДС.

Ето как ще зида тухла по тухла Москов:

"Алтернативата трябва да бъде наистина с дясна икономическа политическа програма, с отказ от продължаване на либералния разказ за социалното и мултикултурно общество и с ясна защита на националния интерес. Мисля, че проевропейски настроените патриоти имат място в такова обединение", обясни намерението си Петър Москов.

По думите му партиите вдясно били "още веднъж от същото". Затова той е пуснал търсачката към националистическия спектър. И е намерил ключовите думи точно на

"Раковска" 134 - "алтернатива", "дясна програма", "не отново от същото", "европейски настроени патриоти", "обединение".

Делата срещу него - уж за ваксините, не са, за да стои Москов мирен, а за да прави това, което може - да "санира" десния спектър. Майсторска работа за точна лекарска ръка, за която ГЕРБ няма хора, няма и умения. Но пък Москов ги има.

Факт е, че до този момент консервативното обединение е сведено до "жълтопаветна претенция" и интелектуалничене. Сведено е до мащаба да напълни зала в "Шератон" с хора с не съвсем скъпи костюми, но не и изборните урни с 500 хиляди гласа. Реформаторският блок успя. Но само като обединен и общ РБ. И то в далечната вече 2014 г.

След РБ трите отделни проекта на "десните" се провалиха - и "Нова република" на Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров, и "Да, България" на Христо Иванов, който изпадна по либералната хипотенуза, и Реформаторите с "Глас народен" на Светльо Витков.

И така ГЕРБ спечели.

Сега кое е различното?

В София в последните два месеца бяха проведени

две дискусии, едната именно в "Шератон", за да се лансира консервативен проевропейски проект.

Проблемът е, първо, че такъв проект уж иска да е десен, а пак разединява Десните, вместо да ги обединява. Разединява ги, поради токсичната ГЕРБ-съставка в тези форуми.

Десните са и ще останат заавинаги

разединени по въпроса колко е вредно за тях общо действие с ГЕРБ.

Спорът е неразрешим: според едното крило, ГЕРБ са вреден, но незаобиколим партньор . Според другото - ГЕРБ е и заобиколим, и вреден партньор. Второто е утопия. Или изисква як интегритет. Т.е. политическа почтеност ГЕРБ да са ти опонент наистина, не наужким. Когото и да изброим в двата лагера, всички биха оспорили. И биха се обидили. И точно там им е проблемът.

И, второ, защото такива

уж консервативни събития като онова в "Шератон" са инженерен проект на ГЕРБ,

видно по лицата, които са говорители. Сред гостите на последното в "Шератон" бяха Вили Лилков - бивш кандидат за кмет на София от Реформаторите и бивш депутат от парламентарната им група в миналото Народно събрание, Петър Николов - бивш парламентарен секретар на Бойко Борисов в миналия мандат, после депутат от "Атака", сега заместник-миинстър на образованието от ГЕРБ, Нено Димов - бивш активист на ДСБ, костовист, сега министър на околната среда на ГЕРБ, а преди това - директор на Институтат за дясна политика, Ангел Джамбазки - евродепутат, избран с коалицията на Николай Бареков и вицепремиера Красимир Каракачанов от ВМРО, съюзник на ГЕРБ.

 

Основна цел на ГЕРБ до евроизборите ще бъде да не допуснат дясно обединение.

СДС към момента не се позиционира никъде, а имаше обявен курс към НФСБ по времето на Божидар Лукарски. После смениха Лукарски и сега Москов го "преписва": обяви и той курс към НФСБ. Самите НФСБ оставиха СДС в знаковата им централа на митичната "Раковски" 134, от която лично Борисов ги изгони, след като свърши манадата на РБ с ГЕРБ в 43-то Народно събрание.

Т.е. НФСБ с Москов и СДС биха били едната "кошара", която да се загради и в нея добитъкът да се нахрани, както е казал Спасителят. А ГЕРБ е подготвил поне още две. Защото ГЕРБ на всяка цена трябва да пречи на чисто дясно обединение.

Затова стимулирането на всякакъв вид нови десни проекти им е изгодно.

Консервативнн-десни, патриотично-десни, либерално-десни, автентично десни, НПО-десни, локално-десни и каквото още може да измисли инженерната мисъл, всичко ще бъде финансирано от ГЕРБ.

Те вече го правят през Института за Дясна политика. Дори аналогията с "газова камера" за Десните да е пресилена, тя не е невярна.

Институтът цели всичко в дясно да се изтреби до крак. Да остане само ГЕРБ.

***

Кандидати за велики зидари в тази цапаща дейност със "санирането" в дясно - бол. Пари на квадратен метър за "санирането" - бол. Обещания за места в листите на ГЕРБ вече се сипят от "Раковска 134" до централата на ГЕРБ и обратно - като мъниста.

Това ще е най-амбициозното

"саниране" от ГЕРБ - на кооперацията "Москов", в която десният консерватизъм на Москов и Валери Симеонов ще измери шума в сърцето на ГЕРБ.

Това ГЕРБ ги устройва - нали им трябва партньор за четвъртия мандат на Борисов? Кой да е? Ами някой, който ги иска.

Но дали сметката ще излезе права?

***

Дали Москов ще успее да събере НФСБ, Валери Симеонов и своя ресурс, дали ще добави и СДС, дали ще опита да приобщи и БДФ на Жаклин Толева, която го подкрепя, но с колко избиратели е, е ясно. Той е политик. И ще опита. СДС в неделя обявиха, че са готови да се коалират с всеки, без БСП и ДПС. Не изключват от приятелствата си "Атака" обаче, за да не изключат "патриотите".

Дали ще търси сътрудничество с ДСБ и Христо Иванов? Не. Те вече се капсулираха и капацитетът им спада устойчиво. Схизмата в ДСБ на Москов и Другите ще е по-дълга от църковната. А на Христо Иванов няма да го чуете да споменава името. Защото според Москов Иванов е умалителят на дясното уравнение. Вероятно е така, но чак пък да е Иванов единственият умалител...

Дали ще търси сътрудничество с другата част - ДБГ, БНД, "Глас народен", които бяха в парламента заедно в групата на РБ? Ще опита. Но те ще откажат, понеже Москов е предмостие на ГЕРБ, катранът в меда. А те вече ядоха катран. До меда стигнаха други.

Т.е. на 1 декември е ясно, и това няма да се промени, предвид нарастващия апетит в дясно за власт, че

Дясното ще се яви на избори отново поне с три проекта - един на Москов, един на ДБГ, и един на ДСБ и Иванов. 

Т.е. ГЕРБ пак ще успее. Но...

Има нов фактор -

Мая Манолова, чиято осанка никак не стоеше зле на събитието на Десните за електронното гласуване в хотел "Даунтаун"

миналата седмица. След него всичките тези, гореописаните, без Москов, излязоха с обща позиция. Е, костваше им 8 часа. Но я направиха и трябва да бъдат поздравени. Малко след това, пак в събота, Манолова бе обявена от БСП - София за техен кандидат за кмет на столицата, 10 месеца по-рано!, заедно с други имена. Защото Столетницата разбра, че Манолова отлетя в дясно изпод носа им. И иска хем да й се предложи за бъдещето, хем да й прекрати митарстването по десния спектър. Манолова отговори на БСП, че тяхното предложение не я ангажира. Понеже е силна. А събрана с Десните в София, където Десните са втора политическа сила, дали става още по-силна?

И ако това се струва екзотично на някого, ще припомним, че Радан Кънев покани съвсем лявата Татяна Дончева на конгреса на ДСБ. И костовистите я посрещнаха с бурни аплодисменти!

Има и друг фактор: предсрочните избори. Те могат да вразумят Десните. Не залагаме на разума. Но на глада извън властта - да.

Т.е. има 10 % вероятност да направят 5-6 събития заедно, за да покажат, че могат да  работят за по-добър живот на хората.

Има и трети фактор: Слави Трифонов.Той пък не иска и да чува за нито един от тях. Само че би взел и от техния електорат, и от този на ГЕРБ.

Тогава вероятностите стават трагикомични за всички. Особено за Трифонов, който вярва, че щом е лесно да си пръв в телевизора, значи е лесно и да си пръв в урните. А то е доказано, че не е така. Сметките му да изкара на изборите пълно мнозинство - т.е. над 120 депутата - както например направи Симеон Сакскобургготски през 2001 г., са умилително разминаване на желано и реално. Омерзението на хората от политиците е тотално:  те гледат телевизия, да, но до урните не ходят.

Десните избиратели да се стягат - нещата преди бяха в схемата гласуваш за "десен" - получаваш ГЕРБ. Т.е. пълно отчаяние.

А сега ще имат много повече избор - следвайки най-благородното си намерение да накажат десните за това, че не се обединяват, десните избиратели биха гласували за проект на Мая Манолова, или за проект на Слави Трифонов, или за техен общ, или за някакъв на Трифонов, Манолова, някои от "десните" и някои други наоколо. Стига да не са ГЕРБ. И да не са БСП и ДПС. При такъв вот става следното: гласувайки де разпокъсаните малки проекти на десните, хората си дават гласа на ГЕРБ, понеже всеки от десните проекти е твърде малък, гласувайки за Манолова/ Трифонов/ други заедно с тях - хората намаляват силата на ГЕРБ. 

Защо не биха избрали Москов, Иванов, ДСБ и другите ли? Защото хората ходят след силните, т.е. след рейтинга. Манолова има ретинг над 60 %. Трифонов, без да е обявил партия - над 20 %. Е, после, ако обяви, ще спадне рязко, но... Всички останали - Иванов и ДСБ с техните 2,8 %, Москов, който пък изобщо не е мерен, а и другите - всички те са още по-близо до нулата: в рамките на грешката.

Е как тогава избирателят да ги следва?

Дали гласуване за Манолова и Трифонов няма да отведе горкият десен избирател право в лоното на ГЕРБ -

ето това е истинската загадка на следващите избори. На това поле ще се играят ярки комедии и драми още след Нова година. Особено ако има предсрочни избори.

ГЕРБ би "санирал" и тази кооперация на Трифонов и Манолова. Би намерил особено добър зидар за нея. Борисов лично би взел зидарския инструмент за тази задача. Интервюто му при Слави Трифонов показа, че комуникацията между тах занапред вече няма да е невъзможна. Би понамазал яко със сива боя на жълти петолъчки това тяхно общежитие. Стига да можеше. Защото за Борисов то е истинската заплаха.

Въпросът е дали няма пък Манолова, Трифонов и някои от по-ербап Десните най-накрая да кажат "не" на санирането от Борисов. И да предложат на хората вместо стария мухлясъл блок, по-приветлива кооперация. В която не отново Борисов да е пожизненият домоуправител.

Дали са алтернатива на Борисов тоест, зависи от това дали ще му се продадат.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...