Женски времена. И в БСП. И наоколо - 24novini.bg

Женски времена. И в БСП. И наоколо

Мая Манолова и Елена Йончева са от силните жени в политиката, но не точно в политиката на БСП Мая Манолова и Елена Йончева са от силните жени в политиката, но не точно в политиката на БСП
01.12.2018 | 19:41
(1 глас)

През Средновековието разкъсването на тялото на осъден човек от четири коня в четирите посоки на света е било измислено от жена. И приложено първо на жена. Очаквано, заради спор за власт. Днес този женски метод си е пак популярен. Ние твърдим, че в БСП е очевидно на почит. Софийската организация на БСП ще реши на кого да заложи в битката за кметското място в столицата, но сред имената, които „се въртят в пространството” са две дамски имена - на омбудсмана Мая Манолова и на депутата Елена Йончева, каза в събота председателят на БСП-София Калоян Паргов пред bTV.

 

Защо това всъщност не бяха номинации, а елиминации?

Първо, БСП уточняват, че решението ще се вземе в началото на лятото догодина, а самите местни избори са през октомври 2019 г. Тогава защо го говорят от 1-ви декември?

Второ, БСП са парламентарно представена партия и нямат нужда от събития, за да привличат медийния интерес - той им се полага. А често и им се самопредлага. Тогава защо показват партиен живот, замесвайки женски имена? Че и на омбудсмана, която "да си заплюят" като тяхна пешка? Не могат ли да правят коледни картички например, за да демонстрират партийна активност?

Трето, БСП има 100 години опит - и в изборни, и в тоталитарни времена - и знае, че през декември не се издига канидидат за кмет за октомври догодина. Твърде дълго е времето от 10 месеца, на което оставяш кандидата си на атаките на опонентите. И Христос Спасителят да е, от черния пиар не може да се спаси. Тогава защо пускат тези женски имена в обращение?

Четвърто, на БСП им предстои конгрес за избор на лидер. Как да повярваме, че ще номинират кандидат за кмет на София, преди да са избрали председател на партията? Ами ако двамата са от двата различни лагера в БСП? Ще си "взривят" партията преди ключови евроизбори ли? Е, няма да го направят. Затова са оцелели 100 години. Тогава защо партията ловко номинира тези две жени, които дори не са членове на партията?

Да видим.

Елена Йончева е сред активните депутата на БСП, която влезе в остри битки с ГЕРБ и за оградата на границата, и за корупцията в ремонтите и магистралите на ГЕРБ и Бойко Борисов, и по скандала с роднинските назначения на Делян Добрев в Хасково. Тя лично се изправи в съда срещу премиера Борисов, когото осъди за клевета преди няколко месеца. Йончева го осъди за изказването му, че по време на правителството на Сергей Станишев, нейните журналистически разследвания са били финансирани от държавата.

Йончева обяви, че прави разследване и по т.нар. "Барселонска къща" - друг скандал, в който бе замесено името на премиера Борисов. Вероятно разследавнето й ще е готово още преди евроизборите. А преди кметските за София - ще е оповестено, разказано, онагледено, снимано и обяснено във всички пикантни детайли. И на Марс.

Т.е. Елена Йончева е силен играч. Само че, прекалено силен. В БСП не обичат много силни играчи -

неудобството на силните е, че пречат. И затова се обявява, че са много кадърни за нещо друго. Например за кмет на София. За да са негодни и да бъдат елиминирани при други номинации - за нещо повече. Било за председател на партията, било за депутат на предсрочни избори, било за премиер, знае ли човек. След като БСП направи вицепрезидент на държавата журналиста Илияна Йотова...

Мая Манолова натрупа толкова актив като омбудсман, че дори и като бивш кадър на БСП, тя вече застрашава БСП - толкова е силна.

Манолова ходи като Левски по села и градове и се бори с несправедливата подтисническа система - защитава слабите, бори се за неплатени заплати, слиза в мините, отива при розопроизводителите, винопроизводители, синдикати, миньори, шивачки, на палатката при майките на деца с увреждания. Отива, за да я изгонят от Тристранката. Качва се във влака при народа, после в рейса - пак при народа, после пак във влака,

кара се на Слави Трифонов в собственото му шоу, и, забележете, събира се с Десните. Ето затова е заплаха.

С нейната мрежова власт, която до момента нито една партия у нас не е могла да постигне, и с латентно клекналите в засада Десни (дано да са клекнали в засада, а не по нужда) Мая Манолова би издърпала чергата изпод краката на БСП - т.е. почитатели и гласоподаватели и от ляво, и от дясно биха подрепили този печеливш засега играч. Т.е. и Манолова застрашава.

Лично застрашава Нинова. И, разбира се, партийния вот за Нинова.

Понеже партийният вот на Нинова е локален, а на Манолова - мрежов, т.е. глобален, транс- и надпартиен.

Някои вече я наричат популист. Но тя не е политик. Затова все още може да мине просто за свръхпопулярна.

Така. И след като и двете застрашават, понеже са твърде силни, какво? Ще ги оставят така да си растат застрашително? Или ще ги спрат навреме?

Вероятно, ще ги спрат навреме.

Как? Като токсично ги "прегърнат" публично и ги обявят за кандидати на БСП.

Т.е. в събота БСП не направиха номинации. Те направиха елиминации.

БСП опитаха да отрежат пътя на Манолова към Десните и да разколебаят мрежовата й подкрепа (защото хората не искат да имат общо с партии и с БСП в частност). Отвориха в същото време вратата - да знае, че я искат.

А на Йончева ще отрежат навреме тежестта като алтернативен център на власт в БСП (бидейки близка до Станишев), като независим играч, както и за всяка друга демонстрация на нейния тепърва развиващ се политически капацитет. Понеже след тази номинация каквото и да направи, ще излиза, че го прави предизборно - от личен интерес да стане кмет на София. А не защото е журналист, например, и показва фактите.

Едва ли Йончева може да бъде толкова засегната от "токсичната прегръдка" на Столичното БСП обаче, колкото е Манолова.

Понеже Манолова е омбудсман, токсичността на партийната БСП-прегръдка за нея е като ухапване от анаконда.

Точно колко по скАлата на гнева е излетяло червеното топче на термометъра при Манолова (като е чула, че я номинират от БСП), личи по светкавичния й коментар за BTV.още в събота. В него казва, че сме в свободна държава, в която всеки може да номинира всеки за всичко. И, важното,

тяхното предложение - на БСП - не я ангажира.

Това последното е всъщност посланието: БСП, приятели мои, колкото и да ме прегръщате токсично, не завися от вас вече. И имам доста нови приятели. Това каза Манолова на БСП. Нито отвори врата. Нито я затръшна. Понеже Мая Манолова може и да е омбудсман, но е политик на клетъчно ниво и има политически рефлекс. Затова - и политическо бъдеще.

Йончева не реагира, защото нейната ситуация е друга. Тя е журналист. Освен това, е от крилото про-Станишев - крило, с което Нинова воюва от Перник до Брюксел ежеминутно. Като журналист на клетъчно ниво и то отразявал военни конфликти между много опасни мъже, Йончева със сигурност знае как да се пази от вниманието на главатари. Не че друг жирналист на БСП - Илияна Йотова - не стана вицепрезидент - в политиката хората често сменят амплоато си. Но за Йончева на 1 декември 2018 г. със сигурност е много рано за кметско политическо аплоа. И тя е отчела шрапнела на столичното БСП към главата си днес. С пълна сигурност.

Несръчна работа на БСП.

Толкова несръчна, че опитаха да я прикрият - като я "омажат" с още няколко имена, че да не личи срещу кого е атаката. "Много имена се въртят в пространството. Предстои тежка политическа зима, тежък политически първи полусезон, след европейските избори юни ще е месецът, в който вероятно ще обявим кандидата за кмет”, обясни Паргов и каза, че се говорело и за Георги Свиленски и Петър Курумбашев, Петър Кънев и Калоян Паргов.

Така БСП опитва уж да покаже мускули на ГЕРБ - че има "дълга скамейка" с качествени хора. А всъщност се саморазправя с прекалено силните играчи, застрашаващи Нинова и партията.

Също, че уж има жени за кандидати за кмет на столицата, за да всее паника в редиците на ГЕРБ. Те едва ли ще се паникьосат обаче, с оглед на факта, че отложиха електронното гласуване и пак ще има купуване на гласове. Т.е. изборните резултати няма да са толкова неконтролируемо негативни за ГЕРБ. Даже съвсем ще е контролиран процесът.

Също така изглежда, че го правят, за да се възползват от напъните в средите на ГЕРБ Фандъкова да бъде най-после сменена с ново лице, особено след скандалите с ремонтите в центъра, които нанесоха щета на имиджа й. Обаче обръчите от фирми около ГЕРБ, уж глобявани на килограм по телевизора от Фандъкова - за пред хората - взеха да надигат глас. А този глас е гласът на ресурса на ГЕРБ. Гласът на парите. Този същият глас вече повали Лиляна Павлова. Би повалил всеки. Дори да е заместникът на Борисов в партията му - видимият резултат Йорданка Фандъкова.

След загубата на президентските избори от БСП, сега Борисов не може да си позволи загуба и на столицата, защото това би било началото на края на ГЕРБ. А и не изглежда, че и БСП е сериозно готова за битка, в контекста на съботните им панически (контра)номинации и тактически ходове срещу "врага с партиен билет".

Съботната демонстрация на БСП със сигурност

е опит за отрязване на пътя на Мая Манолова към Десните, с които тя внезапно демонстрира близост

и обща битка за електронното гасуване. Това беше и опит за "придърпване" на Елена Йончева като играч на върхушката на БСП - предконгресно и тактическо. И защото силните трябва да ги държим в нашия лагер. Със сигурност обаче и двете не са за подценяване, защото са свободни - и двете не са партийни членове. А и на двете не им е за първи път партията майка да опита да изяде децата си. И двете знаят как да се пазят, щом са стигнали дотук. И двете имат влиятелни приятели и кандидати за приятели. Понеже са силни индивидуални играчи.

Несъмнено идват женски време в БСП. И то трудни за Корнелия Нинова. Тя ще се опита да отстрани от терена силните жени - и в партията, и извън нея, и в политика - колкото може. И вече го започна. Разбира се, това е непосилно за нея. Силните жени също вероятно ще се опитат да отстранят от терена нея. Ще им се наложи. В тази война ще са позволени всякакви оръжия. За електората остана да гледа зрелището на битката за власт. С надеждата да победи по-достойният.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...