Манолова снима килията на Иванчева отвътре (снимки) - 24novini.bg

Манолова снима килията на Иванчева отвътре (снимки)

Мая Манолова показа условията в килиите на специализирания столичен арест Мая Манолова показа условията в килиите на специализирания столичен арест Омбудсман на Република България
Мария Йорданова 29.11.2018 | 17:00
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова снима отвътре килиите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в ареста на "майор Векилски". 

 

 

Следствие на проверката,

Манолова изпрати препоръка към министъра на правосъдието Цецка Цачева

за предприемане на конкретни действия.

След сигнала на Иванчева и Петрова до Манолова, беше направена проверка на условията в столичния арест от екип на Националния превантивен механизъм - дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода.

Проверката е установила, че

жалбата за лошите санитарно-битови условия е абсолютно основателна. 

Тоалетната в килията на Иванчева

Снимка: Омбудсман на РБ

Точно до тоалетната се съхраняват тоалетни принадлежности и храна

Снимка: Омбудсман на РБ

В "изключително чистата" мивка също се съхранява храна

Снимка: Омбудсман на РБ

Прозорецът, който не пропуска достатъчно светлина и същевремено служи за простор

Снимка: Омбудсман на РБ

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише Манолова до Цачева. 

„Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва омбудсманът.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...