Депутати се скараха защо пенсиите не са 300 лв. - 24novini.bg

Депутати се скараха защо пенсиите не са 300 лв.

Със скандали и обиди партиите гласуват бюджета на общественото осигуряване за 2019 г. Със скандали и обиди партиите гласуват бюджета на общественото осигуряване за 2019 г.
28.11.2018 | 14:20
(0 гласа)

Със скандали и "бисери" започна редовното пленарно заседание на депутатите днес. В 9;00 ч. днес те подновиха дебатите по бюджета на ДОО. Снощи, след 11 часа заседание, преминаха на разглеждането му след като приеха бюджета на НЗОК за 2019 г.

 

Днес трябва да приемат бюджета на Общественото осигуряване (ДОО) и половината от Държавни ябюджет за 2019 г. Втората половина трябва да гласуват утре и до края на седмицата България да има одобрен бюджет.

 

Снощи, малко преди 12:00 часа в полунощ, те прекъснаха заседанието, а днес с нови сили влязоха в скандали, упреци, закани и обиди.

Все пак стигнаха до решението догодина минималният осигурителет доход да е 560 лева, както внесоха предложението си ГЕРБ, а максималният да е 3000 лева. Опозицията беше против, но гласуването отхвърли предложенията на БСП.

Догодина ще има 5,7 % ръст на доходите за пенсионерите. 219 лева ще е минималната пенсия, а таванът й ще е 1200 лева.

Пенсиите на всички да се увеличат от 1 юли с 5,7 %, решиха още народните представители.

Обезщетение за безработица остават в същия размер, както и досега.

Остри реплики обаже съпътстваха измъчените решения. ДПС обяви "патриотите" за популисти, от ДПС попитаха Валери Симеонов къде са пенсиите от 300 лева, които обещаваше на хората предизборно. "Вие сте управляващи, вдигнете пенсиите, понеже ОП! и от вицепремиер май ви върнаха тук", казаха от ДПС, намеквайки за оставката, която Симеонов подаде под натиска на общественото мнение и протестите на майките на децата с уврежданиь.

"ОП! и ако не бяхме патриотите, щеше да има втора турска партия в България, но ОП! няма", отговори пък Валери Сиемонов.

БСП казаха на ГЕРБ и "патриотите", че не знаят как да се държат в парламента, а "патриотите" контрираха, че някои депутати като са си направили нови прически и идват в народното събрание, излизат на трибуната, за да си ги покажат. БСП обаче върнаха с въпроса къде са пенсиите от 300 лева, обещавани предизборно, а ГЕРБ, в защита на "патриотите" и Валери Симеонов се включиха с окнстатацията за БСП: "Царе сте на популизма, фалитите и дефицитите".

БСП поискаха преизчисление на всички пенсии, но на това ГЕРБ отвърнаха, че е популизъм.

През това време пред Народнота събрание имаше протест на възрастни хора, които искат по-голяма увеличение на доходите от следващата година. Искат специален закон за върастните хора и значителен ръст на пенсиите. Аргуменираха се с поскъпването на живота и с ръста на цените." Нормално е пенсията да е 600 лв. - колкото е минималната заплата", казват те пред BG On Air.

След като гласуват Бюджета на ДОО, депутатите преминават на държавиня бюджет за 2019 година, като се очаква и тази вечер в парламента да има заседание до полунощ.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...