Колко са заплатите на властта, срещу която протестираме? - 24novini.bg

Колко са заплатите на властта, срещу която протестираме?

Заплата на премиера Борисов е над 7 хил. лв., а на президента Радев - над 11 хил. лв. Депутатит получават около 6 000 лв. Заплата на премиера Борисов е над 7 хил. лв., а на президента Радев - над 11 хил. лв. Депутатит получават около 6 000 лв. Кадър: bTV
26.11.2018 | 13:00
(1 глас)

Средната заплата в страната се е увеличила, според НСИ, и това е причината и депутатските възнаграждения да се вдигат на около 6 300 лв. месечно. От там се повишават и заплатите на премиера и президента - съответно над 7100 лв. и над 11 хил.лв. на месец. Дебатът за размера на заплатите на властта по време на протести срещу скъпия живот и високите цена спрямо доходите е повече от резонен.

 

Според някои дебатът е сиромахомилство, според други - закономерен интерес на данъкоплатеца на кого и за какво плаща заплати, ако хората са на протести по улиците. Особен интерес, и съвсем нормално, за хората е драстичната разлика между седната заплата на обикновен работещ от средната класа човек и обикновен депутат. Поради добавянето на пликове с безотчетни пари в размер на 2/3 от заплатите им - т.е. около 2300 лв. месечно, техните възнаграждения скачат четири пъти над средната за страната. И това дразни хората.

Защото точно законодателите да получават безотчетни пликове - практика от вече над 15 години в парламента, е дразнещо - и с непочтеността на практиката, и с нейната незаконност най-вече. Депутатите

могат да регламентират "пликовете с пари", да ги направят отчетни и да им платят данъците.

Иначе, да, хората ще продължат да ги мразят, понеже самите те не спазват законите, които пишат.

Освен пликовете, има и друг дразнещ хората фактор. Факт е, че властта е намерила законодателен механизъм да регулира автоматично собствените си заплати, когато населението е изкарало малко повече за изминалия месец. Но такъв механизъм за средната класа и работещите хора няма. Депутатите биха се оправдали с пазарната икономика и демокрацията (на лидера на БСП, помним, демокрацията даже й пречеше, по собствените й думи) и биха били прави - те не могат да задължат бизнеса  да вдига заплатите. Е, могат да го принудят. Но ако искат да не бъдат обвинявани в двоен стандарт, могат да премахнат механизма за автоматичен ръст на заплатите си, който механизъм за работещите хора не важи, и да поставят като критерий качеството на труда си.Т.е.

каквато и да е статистиката на НСИ, те да получават заплатите си според качеството на законодателната си дейност.

А то е отчайващо.

Да си спомним, че в първите си 6 месеца 44-то Народно събрание произведе под 10 закона. Да си спомним и че има закони, които те създават и променят в рамките на 24 часа, други имат по 123 поправки (КСО) за 5-6 години, трети се променят по 6 пъти годишно (особено свързаните с работата на бизнеса и осигуровките). Да не говорим за легалните дефиниции и откровените абсурди, вписани в законите от депутатите, които са срам за всеки юрист.

Сега обаче е по стария модел и той ще е такъв, докато хората не му кажат "не", поради факта,

че е и непазарен, и излишна, останала от непазарното време, привилегия.

Родните 240 депутати вземат месечно по около 2300 лв. "в плик", което означава, че 552 хил.лв. месечно или 6 млн. лева годишно самият парламент хвърля в сивата икономика.

Това нито е нормално. Нито е законно.

На пазара на държавното управление също трябва да и има критерий за качество, за да си получиш пълния размер на заплатата. Счита ли народът за почтено да правиш калпави закони и да не бъдеш санкциониран за това? Защо това да важи за народа, а за теб - не?

И така, данните на НСИ през октомври показаха, че се е вдигнала средната работна заплата. Това довежда до над 150 лв. ръст на заплатите на депутатите, Караянчева, Борисов и Радев още през ноември, то, уви, такава гаранция и скорост на справедливостта спрямо обикновените трудещи се в държавата няма. Затова дебатът за заплатите е полезен за усещането за справедливост в държавата, люляна от протести - той е и въпрос на икономика, на качество на управлението, но и на морал.

За септември в обществения сектор средната заплата е била 1173 лв., показа bTV днес.

Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3, или 3519 лв.

 

 но с допълнителните плащания заплата му скача до около 6500 лв.

Председателят на парламента вече ще взема 5454 лв., а заместниците ѝ – 5102 лв. без въпросните добавки обаче. С тях стигат заплата на премиера Бойко Борисов - около 7 100 лв.

Припомняме, че за участие в комисия всеки депутат получава плюс 15% от основната заплата. Народните представители участват в поне две комисии. Прослуженото време е 1% от основната заплата за всяка една година. Всеки от тях получава и плик с около 2346 лв. за сътрудници и представителни разходи. Така се получава сума между 4082 лв. и 6 400 лв.

След актуализацията на базата на данните за ръста на заплатите на депутатите е със 165 лв.

Заплатата на премиера е 55% повече от депутатската.

Прибавя се и по 1% от тази сума – 55 лв., всяка година стаж. При 30 г. трудов стаж на премиера към основната заплата се добавят 1650 лв. Така стигаме до крайната сума от 7104 лв.

 

Президентската заплата се формира от депутатската заплата, умножена по 2, или 7038 лв.

Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 113 лв. за всяка година. По публични данни президентът има 36 г. трудов стаж и така се прибавят 4068 лв.

Общата крайна сума е 11 106 лв.

 

Разбира се, цитираните суми са с удръжки за ДОО, ДЗПО (за по-младите), здравни осигуровки и данък от 10 %. Депутатите имат и глоби за неизвинени отсъствия от парламента.

И докато хората протестират и държавата е най-бедната в ЕС, разговор колко получава властта, за да управлява, трябва да се води. А народът е в правото си да изисква качество.

 

Кадри: bTV

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...