Десните и Мая Манолова дебатират за машинното и електронното гласуване - 24novini.bg

Десните и Мая Манолова дебатират за машинното и електронното гласуване

26.11.2018 | 12:07
(1 глас)

Опитите на ГЕРБ да променят законодателството и да отменят въвеждането на машинното и електронното дистанционно гласуване събраха десните.

 

Представители на ДБГ, СДС, ДСБ, Зелените, БНД, БДФ, Обединени земеделци и БЗНС обсъждат темата „За или против машинното и електроното гласуване“. На събиетието е и омбудсманът Мая Манолова,

която преди седмица внесе до всички институции, сред които ЦИК, Министерски съвет и Народното събрание, писма относно машинното и електронното гласуване. Участие вземат и експерти в изборното законодателство, сред които проф. Михаил Константинов, Иво Ивков, който е и член на ЦИК, Ваня Нушева от "Прозрачност без граници". 

 

Събитието беше открито от Димитър Делчев, председател на ДБГ, който подчерта, че в Бюджет 2019 няма заложени средства за машинно и електронно гласуване.
Близо 2 млн. човека на референдум се обявиха за електронното дистанционно гласуване. През 2016 бяха приети законите, въвеждащи и машинното, и електронното гласуване. Кой и защо направиха така, че последните две години да няма изпълнение на закона, питат от ДБГ. 

ЦИК казва, че от 11 юли 2017 е пратила 9 писма до МС с искане за 50 млн.лева.

Налице е нежеалние за изпълнение на референдума и на закона, категоричен е Делчев. Наблюдаваме желание да се отложи завинаги електронното гласуване, а машинното да се остави на ЦИК, но така че да не може да се въведе за 2019 година, добави Делчев.

Според Мая Манолова държавните институции нарушават системно изборните закони. ЦИК и Министерски съвет са рецидивисти по отношение нарушенията на Изборния кодекс, каза тя. Според нея е и доста смущаващо, че в предложените изменение за Изборния кодекс не само се отменя електронното, а за машинното се посочва фирмата, която го прави - Информационно обслужване.

 

Утре НС ще гласува на второ четене бюджета. По това дали ще включат 50 млн. зависи дали Изборният кодекс ще бъде спазен.

Демокрацията няма цена, категорична беше Манолова.

От присъстващите извънпарламентарни партии има и призиви за обща позиция по темата.

Очаквайте подробности!

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...