В 18 области жените нямат къде да избягат от мъж насилник у дома - 24novini.bg

В 18 области жените нямат къде да избягат от мъж насилник у дома

"Имам рисунка, в която детето ме е нарисувало в локва кръв, сестра ми плачеща над мен, и децата, които гледат от оградата… и баща ѝ е нарисуван като дявол с нож в ръка”, казва Хюсеин. "Имам рисунка, в която детето ме е нарисувало в локва кръв, сестра ми плачеща над мен, и децата, които гледат от оградата… и баща ѝ е нарисуван като дявол с нож в ръка”, казва Хюсеин.
25.11.2018 | 09:00
(0 гласа)

В България от 28 области в 18 липсват въобще места за настаняване на жени, жертви надомашно насилие, каза пред Би Ти Ви представителка на неправителствена организация. Необходимо е разкриването на кризисни центрове, подчерта тя.

 

Утре от 18 ч. на Орлов мост започва протест срещу липсата на мерки срещу домашното насилие.

 

Пред телевизията Юсмие, жертва на домашно насилие, разказа със сързи на очи как й се наложило да избяга след постоянно насилие у дома, но нямало как да вземе детето си със себе си. Съпругът й, психично болен, я нападнал дори навън с нож, от което получила над 20 прободни рани. Полицаят само попитал: "Е, сега да го арестувам ли трябва?". Обяснили й, че и тя, и мъжът й имат еднакви права над дома им. Тя призова

органите за сигурност да взимат мерки срещу насилниците, защото ако след оплакване те не го направят, стават още по-жестоки.

Хюсние Хюсеин живяла години с мъж, за когото в последствие разбрала, че страда от параноидна шизофрения. Насилието върху нея се увеличавало до поредния скандал, когато е принудена да напусне дома, но да остави в него детето си. Тя се приютила у колежка.

„Защото няма къде да отиде една жена, пострадала от насилие, която трябва да напусне спешно дома си, няма къде да отиде. Няма такова звено, което да поеме такава жена с детенцето ѝ”, Хюсеин.

Тя не получила помощ от отдел „Закрила на детето”.„Реакцията им беше, че ние сме с равни права, въпреки психическото състояние на бащата, въпреки че представих епикризи и медицински документи, които доказват, че съм била жертва на насилие, че съм бита”, разказва жената.

Вместо подкрепа получава упреци от социален работник, посетил дома им: „Каква майка си ти и как можа да си оставиш детето с такъв човек, на такова място… Ти знаеш ли, че я заварихме мръсна, детето си беше скрило консерва, отворена в гардероба между дрехите”.

Тормозът от бащата прераства в заплахи за убийство.  „Два часа преди инцидента бях в полицията, казаха ми: „какво трябва да направя сега, да го арестувам ли?”
Същия следобед мъжът я причаква пред училище и я напада с нож. Наръгана е многократно. Нападението вижда 10-годишната им тогава дъщеря.

Заради психичното заболяване прокуратурата прекратява делото срещу мъжа за опит за убийство. „Никой не отчита психическата тръвма на човека. Не се отчита това какво преживяваме, когато се срещаме с този човек и защо детето ми не иска да се среща с него”, коментира пострадалата жена. Заради тромавата съдебна система делата на Хюсние продължават до днес.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...