В 18:00 ч. запалиха печките. И пак мръсен въздух - 24novini.bg

В 18:00 ч. запалиха печките. И пак мръсен въздух

Въздухът в Западна и Югозападна София отново е около 4 пъти над нормата Въздухът в Западна и Югозападна София отново е около 4 пъти над нормата Кадър: AirTube.info
22.11.2018 | 18:56
(1 глас)

Въздухът в София към 18,00 ч. днес отново мина многократно над границите на запрашеност. Запалванета на печките привечер и трафикът в столицата доведоха да рязко скачане на мръсния въздух над нормите в кварталите Суходол, Студентски град, Подуяне, Факултета, Овча купел, Горна баня, Манастирски ливади, Орландовци и на "Княз Борис I".

 

 

Във всички тези квартали

данните на AirTubе.info показват към 18,00 ч. над 200 единици фини прахови частици на кубичен метър, при максимално допустими 50.

Към 18,00 ч. Югозападна София, но вече и Южна са над нормата за запрашеност на въздуха

Припомняме, че нивото на замърсяване в квартал Илинден в сряда например не пада под 208 фини прахови частици на кубичен метър или 4 пъти над лимита.

 

Дори при уж чист въздух, сензорът на ул. Княз Борис I в центъра, макар и за малко отчете замърсяване 242 µg/m3, което е почти 4 пъти и половина над нормата.

 

Малко по-рано в 13:40 в Левски В замърсяването беше 2 пъти над нормата – 133 µg/m3.

 

В началото на седмицата пък

замърсяването на въздуха в квартал Западен парк бе 453 единици - това е кварталът с традиционно мръсен въздух в София

Въздухът в Овча купел, Красна поляна, Илинден и Западен парк обичайно е най-замърсен и влиза в нормата само при дъждовно време.

В тези райони всяка вечер мръсният въздух е в пъти над нормите и жителите подават сигнали към 3-то РПУ и Столичния инспекторат. Във фейсбук групи на кварталите хората

планират протести срещу мръсния въздух

с искания за законодателни промени, с които да се спре незаконното горене на дрехи втора употреба, кабели и автомобилни гуми в кв. Факултета, но не само там.

Припомняме, че миналата седмица имаше дни, в които замърсяването на въздуха в София достигаше стойности до 32 пъти над нормата. Конкретно на 14 ноември, петък, в Западен парк замърсяването беше 1639 µg/m3, което е най-високата стойност в сравнение с отчетеното в другите квартали.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...