Борисов обеща на Слави да намали партийните субсидии, макар да е против - 24novini.bg

Борисов обеща на Слави да намали партийните субсидии, макар да е против

21.11.2018 | 23:05
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов обеща на водещият на телевизионно шоу Слави Трифонов да предложи намаляване на партийните субсидии до 1 лев, въпреки, че неколкократно обясни, че подобна идея крие рискове и ще има обратен ефект.

 

Тази седмица в шоуто има безпрецедентни участия на висшия етаж на властта, а водещият не задава свои въпроси, а изпратени от гражданите. Сред основните въпроси, които Трифонов пита са тези за цените на петрола, има ли монопол на Лукойл и Валентин Златев и защо едни и същи фирми печелят обществени поръчки. Сред въпросите са тези и за инициирания по-рано от него референдум за намаляване на субсидиите.

 

Всички пазя, няй-вече малките партии - като дойдат избори да не попаднат при олигарсите, обясни Борисов. По думите му субсидиите са гаранция, че партиите могат да провеждат обучения, семинари и да имат нормален партиен живот. ГЕРБ пък давали своята субсидия за дарения, обясни той.

Премиерът на няколко пъти се опита да помоли Трифонов да преосмисли опасностите на това да няма партийна субсидии, но накрая обяви, че поема ангажимент да предложи намаляването.

И аз искам да е много евтино, но България не добива петрол. Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи, така става, обясни Борисов по отношение на цените на горивата.

Борисов обясни, че в страната има много шистов газ, но е имало протести и това е станало мръсна дума. В Генерал Тошево искахме да добиваме конвенционален газ, пак протести, спряхме го, заяви Борисов.

Според него решението на въпроса с цените на горивата е на всеки касов бон да пише какъв е акцизът и колко е печалбата на бензиностанцията. Така хората щели да си знаят.

На въпрос има ли монопол на Лукойл при положение, че държи 92% от данъчните складове, Борисов заяви, че едва ли световни фирми като Shell и OMV биха били принудени да пазаруват от Лукойл, ако цените не ги удовлетворяват. И в Сърбия, и в Гърция има рафинерии, да зареждат оттам обясни отй.

 

Г-н Златев и Лукойл са в бизнеса много преди аз да си помисля да се занимавам с политика, заяви Борисов и пропомни, че Нефтохим е приватизиран по времето на Иван Костов.

На няколко пъти Борисов се опита да обясни, че не управлява от десет години, а осем с прекъсвания.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...