Коя е Марияна Николова, кандидатът за вицепремиер? - 24novini.bg

Коя е Марияна Николова, кандидатът за вицепремиер?

21.11.2018 | 10:00
(0 гласа)

Началникът на политическия кабинет на Валери Симеонов Марияна Николова е предложена за гласувана днес от депутатите за вицепремиер по икономическите и демографските политики като наследник на подалия оставка Симеонов. В момента депутатите дебатират оставките и назначенията. 

 

Марияна Николова е адвокат по професия, вписана е в Софийската адвокатска колегия. Била е и държавен служител - заемала е различни експертни длъжности в администрацията.

 

Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също и Право на ЕС. Владее свободно френски и английски език.

Професионалният си път започва като адвокат. След това става юрисконсулт на „Топлофикация” АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа.

От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК.

 

Николова има нулев политически или медиен опит. Тя никога не е говорила от парламентраната трибуна, не е давала интервюта и не е защитавала свои проекти в парламентарните комисии. 

Тя е третият началник кабинет, който заема вицепремисрекси пост. Сегашният началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, която беше такава и в първия кабинет на Борисов, във втория беше вицепремиер и вътрешен министър. Сегашният вицепремиер и вънпен министър Екатерина Захариева пък беше началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...