Манолова и десните: Къде са парите за електронен и машинен вот? - 24novini.bg

Манолова и десните: Къде са парите за електронен и машинен вот?

Засега само Мая Манолова пита къде са парите за машинен и електронен вот. И Радев, и опозицията, и ГЕРБ мълчат Засега само Мая Манолова пита къде са парите за машинен и електронен вот. И Радев, и опозицията, и ГЕРБ мълчат
18.11.2018 | 19:15
(3 гласа)

Скандалът с изчезналите от проектобюджета за 2019 г. пари за електронен вот и машини за гласуване се разраства. Депутат от ГЕРБ е задраскал разхода от проектозакона за бюджета за следващата година. Става дума за Данаил Кирилов - председател на правната комисия в парламента, от ГЕРБ, съобщиха за 24новини.бг отлично информирани източници от парламента, пожелали анонимност. Проектозаконът за държавния бюджет бе приет на първо четене без предвидени пари за машинно и електронно гласуване в него. Те трябваше да са заложени в бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Предстои второто четене преди окончателното му влизане в сила. Дотогава въпросът КОЙ блокира електронното и машинно гласуване за 2019 г. ще остане висящ. На фона на и без това изнервеното общество, заливащо улици и магистрали с протести.

 

Разбира се, некоректно е да се твърди, че само Кирилов е отговорен, при положение, че негов началник е Цветан Цветанов - председател на най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ. Освен тях, за бюджета си има отговарящ - Владислав Горанов като финансов министър.

Над всички тях пък е премиерът Борисов, който, ако иска да спази волята на хората от референдума, ще я спази. А ако не иска, ще я наруши. Защото няма кой да му попречи. Както е направил с бюджета за 2019 г. Или както са направили неговите подчинени. Дали той знае е смешен въпрос.

Тъжният въпрос е защо БСП и Корнелия Нинова не му пречат да орязва точно парите за машини и електронен вот?

И защо не го пита за тази странна липса на пари в бюджета президентът Румен Радев? Президентът обеща "да осветява с прожектора" несправедливостите и задкулисните игри все пак.

Скандалът се разраства след като бившите коалиционни партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок - "Движение България на гражданите" - разкриха, че разходите за електронното и машинното гласуване са отпаднали от Закона за държавния бюджет за догодина, в частта Централна избирателна комисия (ЦИК).

ЦИК има завишен с около 600 000 лв. бюджет спрямо този за 2018 г. - крайно недостатъчни за придобиване на машини и системи за провеждане на машинно и електронно гласуване, пише в съобщение от партията.

От ДБГ виждат в това

целенасочен саботаж на волята на 2 млн. българи, които подкрепиха на референдума електронното гласуване,

а и на приетите промени в Изборния кодекс от 2016 г., когато Реформаторите бяха в парламента и ги предложиха.

Припомняме, че в петък младежите на "Движение България на гражданите" написаха сигнал до омбудсмана Мая Манолова. От партията направиха среща с нея по темата. На срещата Найден Зеленогорски и Димитър Делчев са информирали Манолова за липсата на пари за машини и електронен вот в бюджета за догодина, пишат от пресофиса им. Те бяха колеги в 43-то Народно събрание като депутати  - двамата от десния РБ, а Манолова - от БСП.

След срещата Мая Манолова написа отворено писмо до парламента, в което обърна внимание, че до момента, в разрез с императивните разпоредби на Изборния кодекс, освен неосъщественото машинно гласуване, не е проведено и експериментално дистанционно гласуване, независимо от проведените през 2018 г. два частични избора за кметства, при които се е гласувало в 11 населени места.

През 2019 г. има поне два, ако не и три, ключови избори за ГЕРБ -

европейски през май, местни през октомври и евентуално предсрочни.

Около 1 млн. са "мъртвите души" в списъците, чрез които се манипулират изборните резултати. Това е публична тайна и за четирите власти - и за съда, и за правителството, и за депутатите, и за президента Румен Радев. Всички кметове в страната знаят за схеми на купуване на гласове и "мъртви души" в списъците. Ако машините и електронното гласуване станат факт, "мъртвите души" вече няма да могат да бъдат използвани за манипулиране на резултатите. Именно затова двата технически метода за гласуване не са предпочитани от властта и тя не показва ентусиазъм да ги въвежда.

Сами по себе си двата процеса не са скъпи -

за машинно гласуване ще са нужни около 60-70 млн. лв., а за електронно - около 5 млн. лева,

изчисляват експерти. За сравнение - цената на бюлетините от хартия на президентските избори и референдума струваха около 7 млн. лв., а самите избори - около 40 млн.лв.

В 10-годишен план държавата ще спести разходи за избори повече, отколкото ще даде еднократно за доставка на машини и електронен вот, пресмятат те и посочтват, че има основание да се смята, че

управляващите блокират процеса целенасочено. Както и че опозицията е мълчалив свидетел на това.

Към момента от парламентарната опозиция от БСП мълчат.

ДПС също мълчат по темата.

От ГЕРБ не дават становище, тъй като е ясно, че промени в закон не мога да се направят без волята на шефа на Парламентарната група Цветан Цветанов и шефа на Правната комисия от ГЕРБ Данаил Криилов. А орязване на пари от бюджета и то точно за гласуване - без финансовия министър Горанов.

Премиерът Борисов също пропусна темата в дългото си интервю по bTV преди дни.

БСП биха могли да съберат подписи и да сезират и Конституционния съд, че ГЕРБ нарушават волята на хората да се въведе машинно и електронно гласуване. Могат да направят декларация на парламентарната група, да дадат "трибунка" в парламента, да направят медийни изявления, да се изкажат от трибуната, да разкажат на партийна пресконференция за грубото потъпкване на волята на хората. Нищо от това обаче не са направили от БСП. Защо?

Към момента по скандала отношение взе само омбудсманът Мая Манолова.

Дори другите десни, които също бяха част от Реформаторския блок (внесли промените за въвеждане на електронно и машинон гласуване) - СДС и ДСБ, също не излизат със становища по темата. Техните сегаши лидери тогава бяха депутати и лично са подписали внасянето на тези промени, за да се изчистят изборните списъци от "мъртвите души".

Междувременно ГЕРБ внасят изменения в Изобрния кодекс - да се махнат номерата в бюлетините. Така манипулациите значително ще се улеснят.

Президентът Румен Радев запазва мълчание, въпреки че скандалните промени в законите касаят основното гражданско право на хората - да избират и да бъдат избирани. И то подкрепено на референдум.

Всички мълчат. Значи скандалът е голям.

Остава въпросът кой оряза машинното и електронно гласуване от бюджета за догодина? И премиерът Борисов знае ли кой?

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...