ДПС дава рамо на ГЕРБ за Закона за вероизповеданията - 24novini.bg

ДПС дава рамо на ГЕРБ за Закона за вероизповеданията

16.11.2018 | 11:02
(0 гласа)

В разговори до късно вечерта вчера ДПС са успели да постигнат компримис с всички вероизповедания по основните спорни върпоси в Закона за вероизповеданията. Това се разбра от изявленията на лидер на партията Мустафа Карадайъ, депутата Йордан Цонев и председателя на групатата на ГЕРБ Цветан Цветанов, които преди малко проведохa среща в парламента. 

 

По думите на Цветанов ГЕРБ нямат проблем с коалиционния си партньор, но напомни, че съвносители на закона са ГЕРБ, БСП и ДПС. 

 

Именно Йордан Цонев е бил основен учатсник в разговорите с религиозните общности. Светият Синод е съгласен с предложенията, ще се вземе и писменото му съгласие, посочи той, а Цветанов добави, че ГЕРБ няма да подпишат законопроекта, ако Синодът не каже, че е напълно съгласен. 

Цонев отказа да съобщи какво точно са се разбрали, но от думите му и тези на Цветанов стана ясно, че политиците са отстъпили пред исканията на вероизповеданията да получават дарения, в това число и анонимни без да ги декларират пред Сметната палата. 

Всички вероизповедания ще получават финансиране, по различен модел за всяко. Няма да има и забрана за духовни лица чужденци. 

Целта е днес до 18 часа да бъде внесен законопроектът и до две седмици да бъде приет, обясни Карадайъ

 

Макар Цветанов да заяви, че патриотите са съгласни с по-голяма част от постигнатия компромис, може да се очаква темата да взриви за пореден път коалицията, защото освен за православната църква, очевидно остъпки ще има и за другите вероизповедания като мюсюлмнаксото например.  

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...