ДБГ: В бюджета нарочно няма пари за машинно и електронно гласуване - 24novini.bg

ДБГ: В бюджета нарочно няма пари за машинно и електронно гласуване

Димитър Делчев обвини правителството, че нарочно няма пари в бюджета за електронно и машинно гласуване Димитър Делчев обвини правителството, че нарочно няма пари в бюджета за електронно и машинно гласуване
12.11.2018 | 15:39
(1 глас)

"Осъждаме погазването, от страна на правителството, на волята на хората за въвеждане на електронно дистанционно и машинно гласуване. Липсват нарочно средства в Бюджет 2019 за въвеждане и на двата вида гласуване, което е нарушение на закона". Това каза на пресконференция днес лидерът на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев. Заедно с Найден Зеленогорски те допуснаха страната да се изправи пред предсрочни избори с оглед мащабите на протестите.

 

По думите на Димитър Делчев

 

Бюджет 2019 е "вреден и предвижда покачване на данъците и наливане на средства в нереформирани сфери".

"Правителството трябва да бъде лишено от възможността на партиен принцип да разпределя бюджетния излишък", каза Делчев и посочи, че излишъкът трябва да отива в Сребърния фонд. "Всичко, което остава в излишък на бюджета, да отива в Сребърния фонд, Държавен резерв и общините, за да не може правителството да си купува одобрение за следващите избори. В момента преразпределението е произволно и се дава повече на партийните приятели", каза още Делчев.

Той съобщи още, че на Националния съвет на партията, провел се в събота в Плевен, органът е взел решение ДБГ да започне подготовка за европейските избори чрез изграждане на национални и местни щабове, както и да

стартира процедура за издигане на кандидати за членове на листите.

Ръководството е получило мандат да проведе консултации с евентуални партньори от център-дясно за общо явяване на предстоящите избори.

Вчера с подобно послание излязоха и от Националната конференция на СДС, които също имат мандат да водят преговори.

От тяхното съобщение обаче не ставаше ясно дали преговорите ще включват и ГЕРБ, тъй като имаше текст в декларацията им, че двете партии са заедно членове на семейството на ЕНП. СДС намекваха още, че могат да правят самостоятелни листи за местните избори, а интерпретациите в медиите бяха разнопосочни.

Днес бившите им партньори от ДБГ пък подчертаха, че

подкрепят протестите на гражданите за нормализиране на цените на горивата и стойността на живота, както и исканията на майките на децата с увреждания.

Делчев посочи, че протестите "атакуват модела на управление, който ГЕРБ установиха в последните години, модел, който цели да централизира всички средства в София и след това да ги разпределя между общини и обръчи от фирми, близки до тях".

Според ДБГ всички партии трябва да подкрепят протестиращите и исканията им

за справедливост, реформи и увеличение на доходите.

"Против сме този модел на управление да продължи

да изсмуква ресурсите на хората – за да ги дава на Гергов, Домусчиев, и да си раздава бонуси в администрацията",

каза още Димитър Делчев, според който "решението за промяна на този сбъркан модел са предсрочните парламентарни избори".

На въпрос ще бъде ли готова Десницата за избори, той отговори, че "ДБГ води разговори с всички партии в център-дясно. На последните събития, които организирахме, се обединихме около важността на темата за подобряване на качеството на живот", каза той.

Според председателя на партията ДБГ държи на устойчиво обединение на Десните за всички избори, а не само за евроизборите.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...