Кметовете на малки места срещнаха Борисов и няма да протестират - 24novini.bg

Кметовете на малки места срещнаха Борисов и няма да протестират

Менда Стоянова и кметовете след срещата Менда Стоянова и кметовете след срещата Кадър: Би Ти Ви
12.11.2018 | 14:00
(0 гласа)

„Към момента няма да протестираме. Доволни сме“, каза пред журналисти кметът на град Калофер и председател на Национално сдружение на кметовете на малките населени места Румен Стоянов след среща при премиера Бойко Борисов.

 

 

Според него трябва да има „размахване на пръст“, защото докато не бъдат уреди промените в законодателството малките общини не могат да задължат големите да си вършат работата..

Срещата е по покана на министър-председателя, като на нея са обсъдени исканията на кметовете на кметства, които настояват за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

„Тази дългоочаквана среща премина при изключително добра атмосфера. Постигнахме добър резултат в първата част от исканията си – бюджетните рамки.

Всяко населено място ще си има бюджетна рамка.

Кметът на общината, както искахме, ще бъде длъжен да я изпълнява, според закона, който до седмица трябва да бъде изработен. Кметът ще взима участие и при контрола върху обществените поръчки. Това са най-важните неща, за които дойдохме“, обясни Стоянов. Втората част от нещата касаели

прага за създаване на кметство

и щели да бъдат обсъдени на нова среща с присъствието на Сдружението на общините. Според Стоянов голяма част от проблемите ще бъдат решени до максимум два-три месеца.

Никакви политически цели не сме имали или сме подбудени от подобни искания. Не сме си позволи да питаме никой от колеги кой от коя партия е. Аз съм независим, подкрепен от БСП“, коментира Стоянов.

Били договорени промени в законите, които да

асилят отчетността на общинските кметове,

обясни финансовият министър Владислав Горанов, който също взе участие в разговорите. Ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт, уточни Горанов.

„Конституцията определя основната единица на местното управление – Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение конституцията и логиката на местното самоуправление въобще“, коментира Горанов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...