Къщата музей на Васил Левски в Батулци е в критично състояние - 24novini.bg

Къщата музей на Васил Левски в Батулци е в критично състояние

10.11.2018 | 16:00
(0 гласа)

Ценни експонати от къщата музей на Васил Левски в Батулци са изчезнали, а в сградата, която е паметник на културата, цари пълна разруха, съобщи Нова телевизия.

 

 

В тази сграда Левски е основал един от първите революционни комитети в страната през 1871 г., а като музей функционира до 1998 г. 

"Смятам, че това е шокиращо. Това е една изключително красива сграда с голяма историческа стойност. Въпреки това, е в окаяно състояния", каза фотографът Божидар Чоторов, който обикаля забравени места из страната.

Местните помнят момента, в който през 1966 г. къщата е започнала да работи като музей - всеки ден там имало много посетители.

Преди няколко години Министерството на културата отпуска 24 000 лв. на община Ябланица за ремонт - използвали ги за реконструкция на покрива. Не е ясно дали след това е извършена проверка.

Сега местните организират инициативен комитет за възстановяването на къщата, съобщава Нова телевизия. Почистват и преграждат двора, но са предупредени от министерството да спрат, защото къщата е паметник на културата. Според тях спешно трябва да бъде извършена техническа експертиза и да се състави инвестиционен проект, за да се запази сградата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...