ГЕРБ, БСП и "патриотите" с 25 млн.лв. субсидии - 24novini.bg

ГЕРБ, БСП и "патриотите" с 25 млн.лв. субсидии

ГЕРБ, БСП и "патриотите" ще вземат близо 25 млн. лв. субсидии догодина ГЕРБ, БСП и "патриотите" ще вземат близо 25 млн. лв. субсидии догодина
09.11.2018 | 16:59
(0 гласа)

Бюджетът за 2019 година щедро разпредели по над 10 млн. лв. за партийни субсидии на ГЕРБ и БСП. Размерът им не се променя спрямо миналата година. Парламентарните партии ще получат общо над 30 милиона лева пари от данъкоплатците, става ясно от финансовата рамка за догодина.

 

Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” - по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. Общо сумата е около 32 милиона лева. Опозицията не е съгласна.

 

Бюджетът мина на първо четене и предвижда по 11 лева за спечелен на изборите глас. От БСП искат субсидия от 5 лв. на глас, от ГЕРБ обаче не са съгласни.

„Размерът на субсидиите наистина дразни хората и представляват безобразен цинизъм за едно общество”, коментираха от БСП.

Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, ще обслужат интересите на едрия капитал, който ще се сдобие с партия, контрираха от ГЕРБ и обявиха идеята на БСП за популизъм.

„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...