Жители на "Красна поляна" събират средства за охрана на храм срещу честите кражби - 24novini.bg

Жители на "Красна поляна" събират средства за охрана на храм срещу честите кражби

Мария Йорданова 08.11.2018 | 13:41
(0 гласа)

Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ събират средства за инсталиране на охранителна система в храма „Свето възкресение Христово“ заради честите кражби в нея. Това става ясно от публикация във Фейсбук групата „Подкрепа за Красна поляна“.

 

„Онази вечер за пореден път беше разбита нашата църква. За пореден път обрана и за пореден път няма да се хване извършителят на обира. Това трябва да спре, защото е неуважение и потъпкване към нашата религия!", пишат възмутените граждани. 

 

След разговор с отеца, те решили, че трябва да се сложи охранителна техника и да се свърже със СОД. За целта ще се наложи събиране на парични дарения за закупуването на техниката.

"Знам, че на всеки му е трудно, но дори и с малко може да се включи в събирането на парите. Като в църквата ще има обозначена кутия, за събиране на парични средства само за охранителна техника. И обирите ще престанат, защото потърпевши сме всички!“, гласи публикацията на жител на Красна поляна.  

Отец Марио обясни, цитиран от Нова телевизия, че обирджиите първо са опитали да разбият ключалката, но след неуспех са влезли през прозореца. Той разказа, че са срязали решетката, която сложил преди 10-12 дни.

„Храмът няма охранителни камери. Аз даже решетки не исках да слагам, но явно, че живеем вече в такова време и сред такъв народ, който не зачита нито вяра, нито нищо. Минали са и през олтара, разбити са чекмеджета, които са съдържали някакви средства", коментира свещеникът пред Нова.

"Храмът е осветен отвсякъде нощно време. Решетката е рязана с флекс, който вдига голям шум, а от блока отсреща няма никаква реакция", допълва отец Марио.

 

В последните няколко години църквата „Свето възкресение Христово“ в квартал „Красна поляна“ е разбивана десет пъти, като последните три са от началото на тази година. При последния обир са откраднати около 1500лв., събрани от посетители на храма, допълни Нова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...