ГЕРБ и патриотите увеличиха данъците на автомобилите - 24novini.bg

ГЕРБ и патриотите увеличиха данъците на автомобилите

07.11.2018 | 12:28
(1 глас)

Народните представители приеха на второ четене предложението на Владислав Горанов за промяна на определянето на данъците на автомобили и въвеждането на екологична компонента, което ще увеличи данъците на старите коли значително. 

 

 

От БСП нападнаха ГЕРБ, че единствената им мярка е вдигане на данъци, но липсват конкретни и комплексни идеи за подобряването на качеството на въздиха. 

Филип Попов обвини ГЕРБ, че вдигайки данъците на старите коли лишават голяма част от българите от правото им на свободно движение. Хората са бедни и не могат да си купят нови коли. С новите данъци се ощетяват най-бедните, категорични са от БСП.

Ако искаме екологична насоченост, тя да влезе в цената на горивото, а не в данъка, смята Попов.

Георги Свиленскиизрази опасенията си, че събраните повече средства от увеличението на данъците на автомобилите няма да бъдат използвани за повече мерки за чистия въздух. Тези пари отиват в общинските бюджети, никъде не е записано, че се разходват за екилогични мерки, добави Свиленски.

Той даде пример с еко таксите, които се плащат при регистрацията на автомобил, и за липсата на статистика за начина на разходването на събраните пари.

 

Нека замърсяващите коли бъдат спряни от движение, да има комплексни мерки. За вас има само вдигане на данъците, а след това казвате, че това са компоненти за екологичност. С тези действия няма да издържите и до нова година, заплаши мнозинството Свиленски.
2 500 000 са старите автомобили, по думите на Дора Янкова от БСП. В малките населени места няма вътрешно двоичен транспорт. Затова не трябва да се налага допълнителна финансова тежест. Първо трябва да се повиши качеството на живот и тогава да се налага подобно облагане, добави тя.

Павел Шопов от Обединени патриоти призова ГЕРб да преосмислят предложението си. С вдигането на данъците минимализирате ефекта от бюджета - и с увеличението на данъка на колите, и с този за второ жилище. Не правете тази глупост, с която затривате ефекта от бюджета, призова ГЕРБ патриотът.

Сред аргументите на ГЕРБ беше, че тези мерки са стъпка в правилната посока. Ивелина Василева изнесе данни, според които всяка година у нас загиват 18 000 души и 50 всеки ден заради мръсен въздух.

На свой ред тя призова БСП да внесат предложение, с което да кажат как да се разходват парите, събрани от по-високите данъци.

Не става въпрос за увеличаване на данък, а стимулиране и въвеждането на политиката – замърсителят плаща във всички политики, коментира Василева.

С приетите днес промени, предложени от Министерството на финансите, данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 ще се повиши средно с 30%.

От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Общинските съвети могат да определят конкретната данъчна ставка и в частта имуществен компонент и в частта екокомпонент по свое решение в диапазон, определен от закона.

 

Патриотите обвиниха ДПС и Воля, че не са подкрепили предложението им за 50% отстъпка за колите с газови уредби. Отговори Йордан Цонев, който на свой ред обвини ГЕРБ и ОП, че са облагодетелствали София за сметка на останалите общини, в които се карат коли на лизинг. От къде да знаем дали кара на бензин или газ, как да ви подкрепим предложението, репликира той.

Припомняме, че данъкът на коли на лизинг се плаща на адреса на лизингодателя, а не на шофьора.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...