Как и за колко се става български гражданин - 24novini.bg

Как и за колко се става български гражданин

Репортер на Би Ти Ви  разговаря с човек от системата Репортер на Би Ти Ви разговаря с човек от системата
07.11.2018 | 08:00
(0 гласа)

Пред Би Ти Ви мъж, представен като човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина, твърди, че 5000 евро за паспорт са плащали кандидати от Косово, по 1 000 евро са давали македонците. Скандалът предизвика арест на шефа на Агенцията.

 

 

Като най-лесен път да станеш българин той описва възможността да си отвориш фирма и да назначиш 10 служители - въз основа на тази търговска дейност се издава статут за постоянно пребиваване. Втори начин е да си извадиш сетрификат за наличие на търговско представителство в България като чужд гражданин – от държава извън ЕС, притежаващ фирма.

Най-предпочитан в последите години обаче е третият вариант - да си издействаш статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход.

Над 100 посредници работели с кандидатите за българи - помагат в събирането на документи и адресната регистрация. „Ползват фиктивни адреси. Сумите са между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация - различни суми в различните региони в България. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово....”, казва свидетелят.

Според схемата посредникът осъществява контакт с ръководния служител в обичаен работен ден на среща се дават документи и самите пари.

Между 300 и 500 евро се плащат за по-бързото издаване на документа, като имало разделение от коя държава е кандидатстващото лице - реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и дали желаещият български паспорт е с мюсюлмански или християнски имена.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...