Депутатите приеха бюджета на НЗОК - 24novini.bg

Депутатите приеха бюджета на НЗОК

06.11.2018 | 15:27
(0 гласа)

Депутатите приеха Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019г. От гласувалите 180 депутати – 108 бяха „за“, 62 „против“ и 10 се въздържаха.

 

От ДПС не подкрепиха бюджета на Националната здравноосигурителна каса. От ДПС имат редица забележки.

 

През Преходните и заключителните разпоредби се концентрира власт в ръцете на малко хора, ако това не са преходни решения, това означава, че правите опит за прелицензиране на корупцията в здравеопазването, заяви д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Имитацията на дебат е имитацията на активност и имитация на консенсус. Имитация на реформа, е имитация наздравеопазване, коментира д-р Джафер в подкрепа на отрицателното становище на ДПС.

От БСП също са притеснени от промените в преходните и заключителните разпоредби, с което се изменят 16 закона. Според тях това противоречи на решение на Конституционния съд и е опит за заобикаляне на обществения дебат. От Левицата нарекоха бюджета „предизборен“.

И БСП, и ДПС не са доволни по разпределението на средствата за болнична, доболнична помощ и лекарствата. Подобни притеснения изразиха и патриотите.

Според Калин Поповски от Обединени патриоти бюджетът има проблеми. Все пак патриотите го подкрепиха, но обявиха, че ще искат разговор с министъра на здравеопазването за процентното разпределение на дейностите и други проблемни, според тях въпроси.

Според Веселин Марешки, заместник-председател на парламента, с текстове от бюджета се подготвя бандидтска приватизация на болниците. Уж има забрана за приватизация на лечебни заведения, а така пред малки проценти може да се разграбят българските болници. Отсега ви казвам, че тази промяна ще бъде в полза на онези, които в момента дават кредити на болниците. Алармираме отрано, за да не се стига догодина да се започне с арести по блници,след извършена приватизация, заяви от трибуната Марешки. 

Неговите депутати се въздържаха от подкрепа на бюджета.

 

Министър Ананиев призова депутатите да направят предложения за изменения между четенията и ако са съобразни и приемливи, ще бъдат включени в бюджета. Ще опитам аргументирано да отговоря на всеки, заяви той.

Това е преходен бюджет, може би последен преди влизането на новия здравноосигурителен модел. Това е причината за множеството промени през преходни и заключителни разпоредби. Според него именно тези изменения слагат основата на промяната на модела на здравно осигуряване през 2020 година. Ще дам обяснения, за да не остане съмнение за приемане на текстове на тъмно, каза Ананиев в отговор на обвиненията от БСП и ДПС.

Народните представители дадоха срок до 16 ноември за предложения между първо и второ четене за бюджета на НЗОК.

Депутатите излязоха в половинчасова почивка, а след това заседанието продължава с бюджета на държавното обществено осигуряване. 

Очаквайте подробности!

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...