БАБХ между чумата по свинете и птичия грип - 24novini.bg

БАБХ между чумата по свинете и птичия грип

С дезинфекция като тази държавата няма да се справи с чумата по свинете С дезинфекция като тази държавата няма да се справи с чумата по свинете 24новини.бг
03.11.2018 | 13:00
(1 глас)

БАБХ събира спешно птицевъдите заради птичия грип, стана ясно от съобщение на Агенцията след като бяха потвърдени и първите случаина Инфлуенца по птиците в Пловдивско на 21 септември. На 1 ноември бяха обявени и четири случая на  Африканска чума по свинете, установена на четири диви прасета в Добричко.

 

От агенцията признават за влошена епизоотична обстановка заради Инфлуенцата по птиците и изпратили покани към представителите на птицевъдния сектор за участие в работна група по темата на 5 ноември.

Същевременно собственици на птицеферми обявиха, че не са доволни от мерките на държавата и подготвят национален протест в понеделник в столицата. 

 

За да е ясен размерът на опасността, ако и този път БАБХ не успее да спре двете заболявания, прилагаме статистиката за двата сектора.

Приходите в птицевъдство и свиневъдство у нас възлизат на

близо 1 млрд. лева годишно. Най-големите 30 компании в животновъдството имат общи приходи около 740 млн. лв.,

въпреки че печалбите им спадат с около 12 % през миналата година.

Най-мощните компании в сектора са от две групи "Градус" – лидер в птицепроизводството, и "Бони холдинг" – водещ в свинепроизводството, посочва "Капитал", като допълва, че двете групи имат общо седем дъщерни компании със занчителен дял в приходите  – три за "Градус" и четири за "Бони холдинг". Приходите само на тези седем дружества са общо 298.2 млн. лв., което прави 40.3% от общите. Трите фирми от групата "Градус" са реализирали приходи от 127.28 млн. лв., а четирите на "Бони холдинг" – 170.91 млн. лв. за миналата година.

Те имат и други дъщерни дружества, а освен двете групи има още

стотици производители на птици и свине у нас. 

И всички - еднакво застрашени от чумата по свинете, идваща от Добрич, и Инфлуенцата по птиците, настъпила в Пловдивско  и Хасковско.

Според данните на МЗХ и агростатистиката им,

птицевъдната индустрия у нас обхваща около 6,8 млн. кокошки носачки и пилета за месо

Птицефермите с 10 хил. и повече кокошки носачки и подрастващи носачки са 63. В тях се отглеждат 75.7% от птиците или 5.2 млн. броя.  В точно такава ферма се откри вече птичи грип в Пловдивско. Областта е с най-много регистррани птцевъди в страната, а засегнатите кокошки носачки са 43 хиляди, съобщиха от БАБХ - Пловдив на 21 септември. В Пловдивско са регистррани над 150 птицевъди - най-много в страната.

Подобно е положението и със свинефермите -

в държавата се гледат около 600 хил. свине, а 36 ферми дават 86 % от цялото производство.

Припомняме, че 24novini.bg публикува снимка как изглеждат т.нар. мерки на държавата срещу чумата по свинете.

 

На КПП Видин-Калафат седящ на столче служител с туба, пръска, ако улучи, гумите на влизащите автомобили. Което българската държава припознава като мярка аз дезинфекция срещу чумата по свинете.

Тази мярка е престъпно нехайна само на фона на горните числа в двата сектора.

Човек на столче с туба се оказва единствената "преграда" между икономически сектор  с милиони приходи годишно и чумата по свинете. На Видинската митница.

На другите ГКПП вероятно е същото, защото и държавата е същата.

Агенцията се прочу с гафа с чумата по дребния добитък, където бяха унищожени хиляди животни - кози и овце, в Ямболско заради неадекватни мерки и информация за стопаните. После се оказа, че част от пробите за чума излязоха отрицателни, но животните вече бяха убити, за баба Дора и нейните козички научи цялата страна.

Сега има аналогична ситуация с птичия грип, заради която БАБХ събира птицевъдите.

За птичия грип БАБХ обявиха дви нови огнища на заболяването - в областите Пловдив и Хасково.

С цел превенция се създават предпазни зони със забрана за движение и търговия с птици и яйца

с изключение на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол, твръди БАБХ.

Съдейки по оградата срещу чумата от три реда тел, за която държавата даде над 1 млн. лева

и тя не спря болните румънски прасета, е нормално да очакваме проблеми и с настъпващата Инфлуенца по птиците.

"Птицевъдната индустрия е запозната с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки", презастрахова се БАБХ.

Въпреки "мерките", "контрола", "заповедите" и "работната група" на държавата, птицевъдната индустрия ще трябва да удържи на Инфлунецата. А свинефермите - на Африкаската чума. Докато БАБХ пуска заповеди и кани на работни групи.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...