Връщаш пластмасови бутилки, пътуваш без пари... в Истанбул (видео) - 24novini.bg

Връщаш пластмасови бутилки, пътуваш без пари... в Истанбул (видео)

03.11.2018 | 10:03
(1 глас)

Еднократните пластмасови изделия са един от най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб, а справянето с тях е предизвикателство за властите в целия свят.

 

Всяка година над 10 млн. тона отпадъци попадат в световните морета и океани. Еднократните пластмасови изделия – найлоновите опаковки, бутилки, чаши са сред най-разпространеният вид замърсители, срещани там.

 

Европейският парламент подкрепи почти единодушно забраната за продажба на пластмасови изделия за еднократна употреба след 2021 г.

Иновативно решение намериха в Истанбул, където беше поставен автомат за връщане на пластмасови бутилки, а за това хората получават пари в картата си за градския транспорт.

Първата вендинг машина за рециклиране на пластмасови бутилки и кенчета в многомилионния мегаполис беше инсталирана на метространцията при Техническия университет Ayazağa. Очаква се проектът на общината в Истанбул да се разрастне и подобни машини да бъдат сложени съвсем скоро на други метростанции в града.
А целта е стимулиране на рециклирането.

Връщането на всеки отпадък дава на човека пари за пътуване в градския транспорт. Сумата зависи от количеството боклук, попадащ. За една 0.5-литрова пластмасова бутилка машината зарежда 0.03 турски лири, за кенче от 0,33 литра таксата е 0,09 лири.

За едно пътуване в метрото трябва да сложите в машината около 32 1.5-литрови пластмасови бутилки. Машините вземат пластмасовите бутилки, след което ги сортират, смилат и ги подреждат за рециклиране.

Машината е поставена преди около две седмици, но пред нея почти постоянни има хора, които връщат бутилките си. Прави впечатление, че за разлика от другите метростанции в града, в кошчетата за боклук на тази почти не се срещат пластмасови бутилки.

Вендинг автоматът е изключително лесен за употреба, а връщането на бутилките и зареждането на картата става за секунди.

Във видеото можете да видите колко лесно се зарежда картата от върнатите пластмасови отпадъци.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...