Горанов спря охраната на Манолова. На Доган остава - 24novini.bg

Горанов спря охраната на Манолова. На Доган остава

Активността на Мая Манолова не остана незабелязана - спират й охраната от НСО, за да пестят пари и поради липса на риск Активността на Мая Манолова не остана незабелязана - спират й охраната от НСО, за да пестят пари и поради липса на риск
02.11.2018 | 08:20
(0 гласа)

Финансовият министър Владислав Горанов остави без охрана от НСО омбудсмана Мая Манолова, обвинявайки я, че ползвала колите като скъпо такси. Той не коментира  въпроса на вицепремиера Валери Симеонов към охранителната служба от преди няколко дни защо НСО продължава да охранява Ахмед Доган.

 

Финансовият министър коментира темата в контекста на промените в закона за службата, които влизат в сила от догодина с приемането на новия бюджет. Цитиран от "24 часа", министърът заявява, че омбудсманът ползвала НСО като "скъпа таксиметрова компания".Тъй като функциите на НСО са сродни за всички охранявани от тях лица, твърдението на Горанов поставя въпроса дали и останалите охранявани - министри, министър-председател, председател на Народното събрание, президент, ползват НСО като скъпи таксита.

 

"НСО е служба за охрана, която има функция да охранява конституцията и политици, които са застрашени. Ако нямат нужда от такава услуга, тя става таксиметрова", обясни министърът в познатия си стил.

Твърдението му остава обяснимо с политическите страсти на ГЕРБ около евентуалното кандидатиране на Мая Манолова за кмет на столицата -

факт, който силно застрашава следващ мандат на Йорданка Фандъкова. 

Тези маневри са трудноразбираеми за гражданите, незапознати с политическата кухня, но те знаят, че нещо не е наред, гледайки ежедневно в социалните мрежи десетки министри, премиери и президенти, които ходят на работа с градски транспорт и велосипеди, без охрана. И ги сравняват с видимо охраняваните родни министри, сред които и Горанов.

Припомняме, че в предходния кабинет с реформаторите охраната на министри от НСО се прекрати

и те ползваха служебните автомобили на ведомствата си с цивилни шофьори, а в третия кабинет на Борисов практиката на държавната охрана на министрите се върна. Владислав Горанов като министър и в двата кабинета има наблюдение и от времето, когато НСО нямаше право да го охранява, и от сегашната практика на държавна охрана, но не коментира разликите пред изданието.

От думите му обаче става ясно, че специалната комисия, която оценява заплахите срещу политиците, е преценила, че за Манолова няма опасност. Същото попита за охраната на Доган и самият вицепремиер на правителството Валери Симеонов преди дни, но отгвор му бе отказан. Симеонов тогава посочи, че му е заявено "да не човърка" в охраната на почетния председател на ДПС.

Според Горанов не е нужно "омбудсманът да бъде пазен от българските граждани", като не коментира защо Доган трябва да бъде пазен от тях тогава.

Горанов не е коментирал също и дали това е позиция и на президента Румен Радев, на чието подчинение е НСО.

Дали президентът Радев ще го одобри или оспори предстои да стане ясно. От президентството още не са коментирали изказването на финансовия министър, че НСО са скъпоплатена таксиметрова услуга на омбудсмана.

Решението на правителството за Мая Манолова идва в момент, в който името ѝ се спрегна като кандидат за кметския стол в София и на фона на очевидната й активност по законопроектите на протестиращите майки на деца с увреждания и приемни за граждани в цялата страна.

На 18 октомври Манолова е сменила адресната си регистрация от Кюстендил в столичния район "Лозенец".

"Дали и за какво ще се кандидатирам, когато реша, ще го обявя публично", лаконична е била Манолова пред изданието.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...