(Дез)инфекцията и чумата. Мерките и човекът на столче - 24novini.bg

(Дез)инфекцията и чумата. Мерките и човекът на столче

Човекът на столчето би трябвало да прави дезинфекция на камионите. Човекът на столчето би трябвало да прави дезинфекция на камионите.
01.11.2018 | 09:20
(0 гласа)

Африканската чума по свинете настъпва от север към България. От месеци от Българската агенция за безопасност на храните и другите отговорни институции уверяват обществото, че се взимат всички нужни мерки за недопускане на болестта у нас.

 

Спешно беше изградена ограда по сухоземната граница с Румъния. Ловните дружинки са „на пост“. Има буферни зони и табели. А според мерките, има и дезинфекция на границата. Поставени са и информационни табели на граничните контролно-пропускателни пунктове, които призовават хората да изхвърлят хранителни продукти от заразените държави в затворени кофи за боклук.

Уверенията на министъра на земеделието и храните са, че всичко необходимо се прави и чумата няма да бъде допусната у нас.

Снимки, изпратени от наш читател обаче, показват, че дезинфекцията на превозните средства е просто на документи и по-скоро фиктивна. Ние дори я намираме за смешна, защото се изразява в...

човек на столче, който пръска с течност от туба в средата на пътното платно!

Този мъж седи на столчето и едва пръска гумите с някаква течност – точно в това се изразява дезинфекцията, според нашия читател, който управлява товарен автомобил и редовно минава през КПП Видин-Калафат. За наличие на месо и други продукти, които могат да пренасят заразата, почти не се проверява на този пункт, свидетелства той.

Ако заболяването стигне до България, щетите върху икономиката могат да бъдат огромни, тъй като на страната ни ще бъде наложен мораториум за износ на свинско месо и производни продукти.

Според институците мерките са достатъчни, но не всички експерти са на същото мнение. Ловците твърдят, че оградата от три реда бодлива тел не помага особено за спирането на свинете, тъй като те могат и да я разрушат, и да я съборят. Те плуват и лесно преминават Дунав и благодарение на островите, където намират място за почивка.

 

Така по всичко изглежда, че българските институции отново имат мерки на хартия, с които да докажат телевизионно, че са знаели какво правят, а всъщност почти нищо съществено не вършат.

А в Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2017 – 2030 г., която беше приета от правителството през август, изобщо не са засегнати теми като евентуални епидемии, въпреки, че докладът съвпада с разпространението на африканската чума по свинете и чумата по козите и овцете. А още повече, че африканската чума по свинете се разпространява в Европа от 2014 година.

А ето каква е ситуацията до момента.

От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния.

Огнищата в Румъния вече са над 1000. Засега у нас са обявени 3 случая. Първият беше констатиран през септември край Тутраканци, а след него бяха умъртвени над 60 животни. На 23 октомври пък излязоха утвърдителните резултати от намерена край Кайнарджа свиня. Два дни по-късно беше убито друго животно, чиято проба също е положителна.

 

Кризисният щаб в област Силистра взе решение за обособяване на 20 км инфектирана зона и 20 км буферна зона, обхващащи населени места от област Силистра и Добрич. Правят се актуализирани списъци на свинете и фермите.

Множество хора предпочетоха да заколят животните си преди болестта да ги застигне.

А държавата прилага силна мярко - човек на столче с туба, който пръска по автомобилните гуми! В държавата на Бойко Борисов е така.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...