Меркел напуска германската политика завинаги след 2021г. - 24novini.bg

Меркел напуска германската политика завинаги след 2021г.

29.10.2018 | 14:42
(0 гласа)

Ангела Меркел напуска германската политика след 2021г. Това обяви самата тя в извънредно изявление преди минути. 

 

През декември тя няма да се кандидатира за лидер на Християндемократическия съюз, начело на който е от 18 години, а през 2021г., когато са следващите редовни избори няма да е кандидат за канцлер на страната. Тогава тя няма да е кандидат и за Бундестага и няма да заема друга публична позиция, обяви тя.

 

Не можем да продължаваме все едно нищо не се е случило, заяви тя във връзка с лошите изборни резултати в Хесен вчера и Бавария преди две седмици. Аз нося своята отговорност за тези резултати, заяви тя.

Хората не оценяват политиките ни. Не само не можем да ги комуникираме добре, но не ги и изпълняваме добре, посочи Меркел.

По думите й оставането й на канцлерския пост до 2021г. без надежда за преизбиране ще й позволи да се фокусира по-добре върху управлението. Дори и социалдемократите да се оттеглят от коалицията и да има нови избори, тя пак няма да се кандидатира.

Мислих много по въпроса. Досега не е било канцлерът и председателят на най-голямата партия да не са един и същи човек. Това е предизвикателство, посочи тя, но съм готова да приема риска.

По думите й ситуацията е възможност и за партията й да избере нов лидер и да се фокусира върху изготвянето на нова програма до 2021г.

"Не съм родена канцлер", обяви още тя. Германският канцлер коментира още, че ще приеме всеки демократ начело на партията си, но не се ангажира с посочването на наследник.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...