Деца от Класическата гимназия почистиха гробовете на будители - 24novini.bg

Деца от Класическата гимназия почистиха гробовете на будители

Зрелостниците на Класическата гимназия почистиха гробове на български будители за 1 ноември Зрелостниците на Класическата гимназия почистиха гробове на български будители за 1 ноември Участници в инициативата
28.10.2018 | 16:00
(1 глас)

Гробовете на Стоян Михайловски, Пейо Яворов, Боян Пенев, Дора Габе, Сирак Скитник, Симеон Радев, Александър Балан, Александър Балабанов и други български будители бяха почистени днес от дванадесетокласници от Националната гимназия за древни езици и култури, по-известна като Класическата гимназия. Сред почистените от младежите гробове са и този на патрона на Немската гимназия в София - проф. Константин Гълъбов, както и на автора на "Върви, народе възродени!" Стоян Михайловски.

 

Абитуриентите обявиха днес от 12,00 ч. на Централните софийски гробища акцията си да почистят гробовете и пространствата около тях на български писатели, учени, поети и интелектуалци.

 

Те посвещават инициативата си на Деня на будителите - 1 ноември, който е в четвъртък идната седмица и на паметта на именитите българи.

По традиция, в столицата, на монументите на заслужили български будители хоровете на Класическата гимназия организират музикални изпълнения в Деня на будителите, но тази година са решили да почетат паметта на предците ни по друг начин. Инициативата е съвместна на зрелостниците с техни преподаватели, които забелязали, че някои от гробовете на дейците на българската наука, култура и изкуство са в лошо състояние.

Младежите посочват, че има паднали плочи и бордюри, бурени, от които не личи къде точно е самият гроб, че някои от паметниците не са почиствани от години, а на други надписите по паметните плочи вече не се четат и не се разбира чий е гробът. Никъде на паметниците на именитите ни предци няма посадени цветя, казват снимките на младите хора, въпреки че сме в навечерието на Деня на будителите и на Архангелова задушница.

След почистването гробът на Стоян Михайловски, авторът на "Върви, народе възродени!" (по стихотворението му "Кирил и Методий") вече не е потънал в трева.

Сред известните българи, погребани в Централните софийски гробища, съгласно списъка предоставен от гробищния парк, са още Стефан Стамболов, Петко и Пенчо Славейкови, Асен Златаров, Мара Белчева, Добри Христов, Чудомир, Дечко Узунов, Иван Гюзелев, Христо Смирненски, Димитър Гюдженов и др.

 

Преди няколко месеца подобна акция имаше и за част от българските военни герои, чийто гробове също са оставени без регулярна грижа.

 

Снимките са предоставени от участници в инициативата на Класическата гимназия

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...