Докато министър се наумува, почина чакащ за трансплантация - 24novini.bg

Докато министър се наумува, почина чакащ за трансплантация

Младият Адриан Петков почина, докато чакаше трансплантация на бял дроб, хаосът в системата трудно може да се опише Младият Адриан Петков почина, докато чакаше трансплантация на бял дроб, хаосът в системата трудно може да се опише
13.10.2018 | 19:30
(0 гласа)

Докато държавата се наумува, а министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се справи с Агенцията за трансплантации, почина още един пациент, чакащ за трансплантация. Младият мъж е 29-годишният Адриан Петков, който от цяла година чака трансплантация.

 

Заради продължаващите неуредици с трансплантациите на бял дроб той загуби живота си. Поклон пред паметта му!

В последните дни се разбра, казват близките му, че чиновническото безхаберие е довело дотам Ади да няма никакъв шанс за живот, защото държавата е скъсала договора за трансплантации с Виена, по наша вина, в която вече са били извършвани успешни трансплантации на българи.

Припомняме, че на 10 септември директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова подаде оставка с мотиви, които бяха обявени като лични, свързани с нейното професионално развитие. Нов титуляр бе назначен на 14 септември, когато директор на агенцията стана д-р Михаил Христов - бивш директор на Градската многопрофилна болница – Варна, началник на отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София, главен инспектор в Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация.

Д-р Симеонова подава оставка два пъти заради хаоса в системата. Вторият път бе формулирано като "лични причини", но запознати още тогава казаха, че тя трудно приемала състоянието на неуправляемост на трансплантациите, породено от правен, политически и законотворчески хаос. 

В края на юни тя поиска да се оттегли заради прекратения договор с Евротрансплант, който доведе до протести на нуждаещи се пациенти. Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, казаха тогава от МЗ. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в германския град Есен, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза, посчиха от ведомството оптимистично.

Три месеца по-късно, докато се наумуват, пациентът почина.

Ади дишаше с кислородна маска след тежко заболяване на белия дроб. В последната една година държавата лъжеше болния Ади и неговото семейство, че във всеки момент той ще отиде в клиника в Европа и ще му бъде трансплантиран бял дроб, допълват запознати отблизо с казуса на Адриан Петков.

Припомняме също, че на 29 май 2018 година хора с белодробни заболявания протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването. Недоволството им тогава бе провокирано от проблеми, свързани с отказ за извършване на белодробни трансплантации от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме договор по линия на международната организация "Евротрансплант". Протестът бе провокиран от това, че уж всички са си свършили работата, но реално хората умират, защото няма пациент, който да чака за трансплантация на бял дроб в Европа, казаха тогава протестиращите.

Според пациентите заради откази към м.юни починалите българи бяха трима, а с Адриан Петков се увеличиха. Към момента чакащи за белодробни трансплантации според Изпълнителната агенция по трансплантация са 16 души. Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, каза организаторът на протеста през май и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров. И действително един от недочакалите бе Адриан Петков.

В кря на юни те излязоха на протест втори път със същите искания.

Министърът наздравеопазването вече месеци наред не може да се справи с агенцията и да установи ред и правила, така че пациентите да не умират от безнаказаност, некомпетентност и нехайство на собствената им държава за тях самите.

Държавата, след като не може да трансплантира, трябвада осигури условия на хората да се спасят сами в чужди клиники. А не да пречи, и на практика да ги убива, като не съумява да сключи нужните двустранни договори.

Колективната безотговрнст на правителството по хаоса с трансплантациите поставя въпроса на чия съвест ще тежи и тази смърт. Отговорът на политиците и министерството пак ще е, че виновни няма, а на премиера - че е дал пари Касата да си оправи задълженията към чуждите клиники. Това обаче не спаси човешки живот. Т.е. да даваш пари не е достатъчно. Трябва съчувствие, истинска заинтересованст, наказани за нехайството и професионално и бързо решаване на проблемите в системата. Така се спасява човешки живот.

Иначе това правителство на Борисов просто ще си остане поредното му, неспособно да запази живота на нуждаещите се от трансплантации българи.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...