Асансьорите поверени на... офшорка и фирма за перилни препарати - 24novini.bg

Асансьорите поверени на... офшорка и фирма за перилни препарати

Асансьорите са поверени на офшорка и на фирма за.... перилни препарати Асансьорите са поверени на офшорка и на фирма за.... перилни препарати
11.10.2018 | 09:01
(0 гласа)

Зад неработещия, но платен с парите на еропейски и български данъкоплатци регистър на асансьорите у нас стоят офшорни компании и съмнениs за нагласени обществени поръчки в полза на фирми с 20 лева капитал и учредени дни преди търга, показа репортаж на bTV.

 

Държавната агенция за технически надзор започва вътрешна проверка след разследване на телевизията за неработещия регистър на асансьорите, въпреки че очевидно е запозната с проблема, след като е възложила поръчките, платила ги е, а регистър няма.

Хаосът с управлението на асансьорите практически заплашва живота на невинни хора. Наскоро станаха два смъртни случая с асансьори - единитя с дете, другият с мъж, който падна в шахта и загина.

Още преди три години aгенцията е платила близо 700 хиляди лева на изпълнителите на обществените поръчки за регистър и уеб приложение към него. Защо три години не е упражнила контрол и чака bTV да направи репортаж, за да огласи проблема, е лесно да се досетим - заради средата на корупция, в която държавните служители избягват да правят резки движения, тъй кто не знаят кого ще засегнат.

Две са обществени поръчки, проведени от техническия надзор, на обща стойност 646 хиляди лева с ДДС, като по едната преди 3 години са платени 286 хиляди лева с ДДС по Оперативна програма „Административен капацитет”, а другата е на  стойност 360 хиляди лева с ДДС.

И двете към момента не функционират.

Петима са кандидатите за създаване на регистъра. Търгът е спечелен от фирмата „Инфосистемс Интернешънъл” с неясен собственик. „Като едноличен собственик на капитала е офшорна компания, регистрирана в Кипър”, каза в репортажа Александър Тонев, адвокат.

На адреса на „Инфосистемс Интернешънъл”, фирмата изготвила регистъра, се оказва, че техен офис няма. По телефона от фирмата отказаха коментар.

Кандидатите по втората обществена поръчка са 6 – приложението трябва да бъде използвано в реално време при инспекциите на техническия надзор. Победител е „Евро проект Партнърс”.

„Самото дружество е регистрирано няколко месеца преди обявяване на обществената поръчка, т.е. февруари 2015 г. – през август 2015 г. е обявена обществената поръчка, тоест то е било едно стартиращо дружество с 20 лева капитал. Сами можете да предположите колко има опит в изпълнението на такива проекти”, каза адвокат Тонев.

Година след получаване на парите по проекта дружеството сменя името и предмета си на дейност. Преквалифицира се във фирма за производство и доставка на перилни препарати. На адреса, където би трябвало да се помещава фирмата, изготвила мобилното приложение към регистъра, екип на bTV не откри никого. По телефона отказаха коментар.

Поръчките са проведени, когато шеф на техническия надзор е Стефан Цанков. Той твърди, че търговете са били прозрачни. „Нали не ме карате да нося отговорност за институция, в която нямам нищо общо 2 години и половина след като съм я напуснал”, заяви Цанков.

И за двете поръчки няма заложено изискване спечелилите да поддържат системите и след изработването им.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...