Борисов позлати Гергов със 7600 евро/ кв.м. - 24novini.bg

Борисов позлати Гергов със 7600 евро/ кв.м.

Борисов позлати Гергов със 7600 евро на квадратен метър Борисов позлати Гергов със 7600 евро на квадратен метър
10.10.2018 | 19:52
(0 гласа)

Бизнесменът от БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов  ще получи 43.2 млн. лева за дупката от 3 декара в центъра на Варна, стана ясно днес от решението на правителството. Това прави по 7600 евро на квадратен метър  - цена извън логиката на всякакъв пазар. Но пък в логиката на политическите симпатии на ГЕРБ към опозицията на Корнелия Нинова.

 

Решението бе ловко пуснато публично от пресслужбата на МС в деня на брифинг за залавянето на убиеца на Виктория Маринова - Северин Надеждов. Това е без съмнение стратегически ход в полза на Гергов, извесетн като остра опозиция на Корнелия Нинова в БСП. Но и направено така, че да не бие на очи и да потъне в статиите за убийството на журналистката и установения убиец ром.

 

Гергов ще бъде позлатен с около 7600 евро на квадратен метър лично от правителството. С парите на данъкоплатците. Което решение само по себе си трябва да е достатъчно интересно за прокуратурата.

Той има терен от близо 3 декара в центъра на крайморския град, за който правителството днес отдели 43.2 млн. лева на община Варна, с които тя да плати имота на Гергов.

Имотът е в активите на ЦУМ, който е на Гергов.

Маскирана като "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на Варна", сделката е мизата, с която се плаща на Гергов за едри политически услуги срещу Нинова.

Миналия петък общинският съвет във Варна прие с мнозинство от 28 гласа предложение на комисията по собственост общината да придобие 100% имота, известен като Дупката, който в момента е в активите на ЦУМ АД, а откупуването може да стане с решение на МС.

Сега тези близо 3 декара се ползват за платен паркинг. След откупката Портних ще ползва терена за нещо, което още не е съобщено. Но вероятно е планирано в стила на столичните ремонти на Йорданка Фандъкова и близките до ГЕРБ фирми.

По времето на правителствата на Жан Виденов и Иван Костов свързани с Гергов работническо-мениджърски дружества приватизираха пловдивския парк-хотел "Санкт Петербург" и държавната фирма "Старият Пловдив“ АД, в чийто капитал бяха известните заведения "Пълдин" и "Ритора", а също така хотел "България", по-късно препродадени. При Иван Костов Гергов стана собственик и на бившия курорт "Дружба" край Варна, прекръстен на "Слънчев ден", а през 2004 г., при управлението на Сакскобургготски и НДСВ-ДПС, се сдоби и с ЦУМ в София. По времето на Тройната коалиция - и кабинета на Станишев, сделката за Стария град в Пловдив беше финализирана. Това се случи в края на 2006 г., когато тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров прие увеличение на капитала с апорта на частната фирма "Пълдин туринвест", припомня "Капитал" по темата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...