София на Фандъкова: "Паякът" идва за 3 минути, линейката - за 30 - 24novini.bg

София на Фандъкова: "Паякът" идва за 3 минути, линейката - за 30

ЦГМ трудно изяснява колко са паяците в София, а какво остава да отчете прозрачно колко пари събира от тях и скобите ЦГМ трудно изяснява колко са паяците в София, а какво остава да отчете прозрачно колко пари събира от тях и скобите
07.10.2018 | 20:24
(1 глас)

По софийските улици вече се движат новите "паяци" на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), с които се репатрират паркираните в нарушение автомобили. С тях се похвалиха още през юни от ЦГМ, които поетапно пуснаха първо четири нови, а после - още 10 нови "паяка".

От "старите" 14 паяка в експлоатация останаха осем, а другите бяха бракувани, поради честите ремонти, които се налагаха, обясниха тогава от ЦГМ. И така бройката на действащите "паяци" съсем се изгуби в математиката на столичното дружество, което твърдеше, че с новите „паяци” в града на кмета Йорданка Фандъкова вече се движат 18 тежкотоварни автомобила на ЦГМ. Как 18, ако има 14 нови и 8 стари не очаквайте да отговорим ние.

Но това как смята ЦГМ е малкият проблем. Големият е къде отиват парите от глобите и скобите и защо Общината не ги търси.

Защо публичността на ЦГМ е сравнима с шифрограма по време на Студената война и защо абсурдът

линейката в столицата на кмета Фандъкова да идва десет пъти по-бавно от "паяка" на ЦГМ

продължава да ни се внушава като нормална практика и от кмета Йорданкъ Фандъкова, и от управляващите София ГЕРБ, и от столичните съветници от всички партии, удобно за кметицата бездействащи по въпроса.

В ЦГМ работят над 1200 души, а 14,5 млн. лева годишно ние плащаме за техните заплати. И дали имат 18 или 22 "паяка" в крайна сметка не е толкова важно.

По европейските стандарти в София с двата й милиона население трябва да има 60 линейки. По някакви локални нашенски стандарти трябвало да има поне 38, твърди дикерторът на "Спешна помощ". А на практика има 15. И някои необорудвани. Ако ти се наложи линейка, се кръстиш и се молиш да дойде оная с техниката. Но това в града на кмета Фандъкова пак е божА работа.

Ако също така и с "паяците", като с линейките, сметката съвсем не излиза, това е защото ЦГМ по традиция не харесват публичността и по традиция трудно борави с числа, така че да бъде разбран. Последният финансов отчет на сайта на ЦГМ, 100 % собственост на Столична Община, е от... далечната 2016 година. Там пише, че са събрали от "паяци", скоби, но и паркиране общо около 25 млн. лева, без да обясняват колко точно донасят "паяците". А печалбата на дружеството за същата далечна година е близо 12 млн. лева. Двойно по-голяма спрямо 2015 г., междувпрочем.

Нас ни интересува като вдигат колите на хората, къде отиват парите? И колко са тези пари? Кой ги ползва и за какво? И защо Столичната община не си ги търси?

Втурнаха се "паяците" - нови и стари - по столичните улици. Пристигат на... третата минута, след като СМС-ът е изтекъл, какъвто е случаят на наш читател, който ни изпрати квитанцията си.

СМС-ът му бил до 18,12 ч., а документът за неправилно паркиране е от... 18,15 ч. За 3 минути Контрольор 5 е успял да установи нарушение, да пристигне, да напише квитанцията и да я сложи на чистачката, а пред колата вече да е паркирал и "паякът" на г-жа Фандъкова, прелетял като по чудо през столичните й ремонти, готов да вдигне нарушителя. Двама служители вече били до гумите със скобите в ръце.

Всичко това - за 3 минути! Ама че усърдие!

В редакционната ни поща е пълно с подобни оплаквания на хора, чиито коли се вдигат на третата, петатата, шестата минута от СМС-а за край на "зоната". Някои сигнали са за вдигнати автомобили от места, обичайни за паркиране от други коли месеци наред. Други - за изчезнали от мястото на паркирането коли, без да се остави бележка от ЦГМ, че се вдигнати, та се налага да се търсят на 112.

Дали това е стрес и тормоз над избирателите от страна на кметицата Йорданка Фндъкова и нейното дружесто? Да! Е!

И затова няколко души осъдиха ЦГМ, особено след скандалните случаи, когато коли бяха вдигнати от "паяка" на Фандъкова с хората вътре. А в съда се оказа - неправомерно вдигнати.

ЦГМ ще продължава да губи делата, а Йорданка Фандъкова да се кандидатира на изборите,

защото такава е паралелната реалност у нас.

Но все пак остава въпросът

дали да идват "паяците" в София на третата минута е нормално, ако линейките идват на 30-та?

И защо линейките не са така усърдни в града на кмета Фандъкова, както са "паяците"? Дали е морално? И дали е коректно спрямо избирателите й?

Ежедневно в София има скандали и физическа саморазправа и със служители на ЦГМ, и с екипите на закъсняващите линейки, а в СОС нито един общински съветник не е поставил въпроса защо линейките идват на 30-та минута, ако изобщо дойдат, а "паякът" - на третата.

Има и още един важен детайл - това усърдие на "паяците" не носи пари на Столична община, оказа се. Тя, поне според отчета за финансовото състояние на ЦГМ,

не е поискала нито лев от собственото си дружество като отчисление към бюджета на Общината - дивидент, процент от печалбата, друго.

А ЦГМ не е бедно дружество. По последните си отчети, както по-горе споменахме, е на печалба от близо 12 млн. лева.

И е монополист в издаването на карти и билети в столицата с единствен конкурент, но само за метрото, в лицето на столичния "Метрополитен".

Дружеството ЦГМ има да събира около 7 млн. лева от оставени за вечни времена по паркингите им автомобили от хора, които оспорват вдигането и не желаят да платят. Някои остават в ЦГМ години наред. И дружеството губи от това.

Но кметът

Йорданка Фандъкова не се интересуа от тази загуба. Тя не се интересува и от печалбата.

Т.е. парите, събрани от ЦГМ за паркиране, от "паяците" и от скобите не отиват за подобряване на инфраструктурата, паркингите или системите за паркиране. Те отиват... незнайно къде. Във финансовия отчет не пише къде, нито пиша така, че плащащите паркирането, глобите и скобите и търсещите колите си на 112 поне да са наясно. Иначе обещанията за "качествена транспортна услуга" са написани в стратегията за 2017 г.  Тя не е отчетена, поне не публично. А вече сме края на 2018 г.

ЦГМ въвежда и нови санкции за шофьорите, които сами свалят скобите от автомобилите си.

Глобите са в размер на 30 лева първоначално, които и сега се начисляват при поставяне на скоба. Също така обаче ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран. Както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. И това се гласува от общинските съветници, които хората пряко избират?

Догодина ще избираме пак.

Къде ще отидат парите от "паяците" и колко са - това е въпрос към кмета Йорданка Фандъкова.

Въпрос за милиони левове. Съвсем не предизборен.

Защо и линейките в столицата, на която тя е кмет, не идват така чевръсто на третата минута също е въпрос към кмета Фандъкова. И пак не защото идват избори, а защото може да направи иновация. 

Ако "паяците" са по-бързи от линейките, защо "паяците" не откарват до болниците болните софиянци. Така със сигурност ще се спаси и човешки живот, предлагат наши читатели в редакционната поща.

Намираме иронията им за заслужена - и от Фандъкова, и от общинските съветници от всички партии. Те са избрани, в крайна сметка,

да спрат абсурда "паякът" да идва десет пъти по-бързо от линейката. А не да го превръщат в норма.

Идват избори. Време е да бъдат питани докога така наопаки ще е София, управлявана от тях. И да бъдат дебнени на всеки три минути - по примера на "паяците" им, които дебнат всеки софиянец с кола.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...