ГЕРБ търси 43 млн. лв. държавни пари за Георги Гергов - 24novini.bg

ГЕРБ търси 43 млн. лв. държавни пари за Георги Гергов

06.10.2018 | 20:00
(1 глас)

Вчера варненският общински съвет прие идеята на кмета на града Иван Портних да плати 43,2 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за да купи от него т.нар. "Дупка" в центъра на града.

 

Става въпрос за имот на Гергов от около 3 дка в центъра на Варна, където през 1986 година е започнат сроеж на търговски център, но заради намерени разкопки строителството е спряно. От години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

 

Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града.

Припомняме, че преди изборите през 2017 година Министерството на икономиката се опита да подари участието си в панаира на общините Пловдив и Варна, при което Морската столица трябваше да получи по-голямата част (29% от капитала), а по всичко изглеждаше, че целта е делът да бъде заменен срещу "Дупката". Сделката обаче се провали след изборите.

Последната идея на кмета е общината да купи дружеството, собственик на "Дупката" за 43 млн. лева, ако правителството ги отпусне.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев има опасност на мястото да се появи „чудовище“, тъй като според действащия устройствен план там може бъде построен пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

 

Въпреки изказаните притеснения от цената и от къде ще дойдат парите, предложението за покупка беше одобрено с 28 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържал се". Сега ГЕРБ търси 43 млн. лв. държавни пари за Георги Гергов, с които да подпомогне губещият му бизнес.

Вчера от БСП порицаха члена на Националния съвет на партията Георги Гергов заради решението на община Варна. Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов, заявиха в нарочна позиция и от ИБ на БСП, които се възмущават, че за сделката на съпартиеца им са гласували всички общински съветници от ГЕРБ и техните сателити.

Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел, се заканва ръководството на БСП в официалната си позиция.

Изненадваща за много експерти е и цената на сделката. Тя е изчислена по оптимистични цени - ако на мястото има четириетажна сграда с още три нива подземни гаражи, магазини и офиси и парцелът бъде застроен 100%. Самите оценители уточняват, че тази стойност може да се постигне "при изчакване на най-благоприятен момент за реализация на пазара".

 

Сметките са направени на база себестойност на строителството 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона от 1470 евро/кв.м за офисите и жилищата до 2290 евро за магазините. По-интересно е, че оценката от миналата година на същото дружество цената е около 10 млн. лв.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...