Паси: Ако Рюте иска наша подкрепа за шеф на Европейския съвет, да ни каже "да" за Шенген - 24novini.bg

Паси: Ако Рюте иска наша подкрепа за шеф на Европейския съвет, да ни каже "да" за Шенген

Соломон Паси за посещението на Рюте: Ако иска подкрепа за председател на Европейския съвет, да ни подкрепи за Шенген Соломон Паси за посещението на Рюте: Ако иска подкрепа за председател на Европейския съвет, да ни подкрепи за Шенген
06.02.2018 | 12:16
(0 гласа)

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира в предаването по bTV Соломон Паси в предаването „Тази сутрин“.

 

Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите, посочи той за отказа на ЕС България да бъде присъединена към Шенген.

 

Бившият външен министър даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет. „Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки“, допълни Паси.

Той подчерта, че има доверие в българската дипломация за влизането в пространството за сигурност на ЕС. Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Съюзът да ни приеме. И то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г., припомни Паси.

За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия, пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва, е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България, подчерта бившият външен министър на България.

Паси посочи, че е позитивно настроен за влизането ни в еврозоната и че това тактически влизането ще улесни приемането ни и в Шенген. Той добави, че вярва, че българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент в полза на по-силната интерграция на България в съюзите на Европа.

Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем, добави той, като бе категоричен, че популизмът пречи на развитието на Европа, а ЕС страда не от заплахата за "студена война", а от липсата на посока.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...