Борисов vs Радев: Президентството е в грешка за указа - 24novini.bg

Борисов vs Радев: Президентството е в грешка за указа

Борисов настоява, че президентът не спазва Конституцията, а Радев отвръща, че Борисов не е прав Борисов настоява, че президентът не спазва Конституцията, а Радев отвръща, че Борисов не е прав
18.09.2018 | 11:20
(0 гласа)

Не Министерският съвет, а президентството е в грешка по отношение на съгласувателната процедура за указа за Младен Маринов. Това каза премиерът Борисов по време на изказване пред Американската търговска камара у нас, с чиито представители днес е на работна бизнес закуска. Той коментира обтегнатите отношения с президентството по повод указа за освобождаването на Младен Маринов от главен секретар на МВР, за да бъде гласуван за министър на вътрешните работи.

 

Борисов каза, че Младен Маринов няма да бъде гласуван от парламента, докато държавният глава Румен Радев не подпише за освобождаването му от поста главен секретар на МВР. Вчера Радев пък каза, че съгласувателната процедура не е изпълнена от страна правителството и така двете институции отново влязоха в спор, този път юридически, като едната явно не познава конституцията.

 

За която и от двете това да се отнася, е притеснително - както ако премиерът не спазва Конституцията, така и ако президентът я нарушава.

Юристи и конституционалисти от дни коментират може ли Младен Маринов да оглави МВР и без президентски указ. Според едни няма никаква пречка да бъде гласуван от парламента, ако е направил т.нар. волеизявление - т.е. посочил е, че не желае да е главен секретар на МВР, и този документ е приложен към пакета от документи, изпратен до държавния глава за издаване на указ.

От "Дондуков" 2 обаче настояват, че кабинетът им е изпратил само едно предложение за освобождаване на Младен Маринов, непридружено от мотиви, а процедурата била съгласуването да стане преди решението на МС, за което вчера обстойно обясни и секретарят по правните въпроси към президента - проф. Емилия Друмева.

"Логиката ми винаги е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формално. Човекът (Младен Маринов) иска да стане министър. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Иска да стане министър, какви мотиви да опише: "Моля, искам да стана министър", започна Борисов, намеквайки, че самият Радев бе освободен бързо от президента Росен Плевнелиев като главнокомандващ ВВС.

"Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Но аз не съм. Разбира се, че ще бъде съгласуван. Но аз Младен Маринов не мога да го спра да не иска да е главен секретар", посочи още премиерът.

Процедурата обаче изисква при съгласуването между двете институции, според правилника за дейността на МС, да се предложи и нов главен секретар на МВР, след като настоящият ще бъде освободен. Такъв не е предложен, настояват от президентството в мотивите си за отказа.

"Разпоредил съм Младен Маринов не го вкарваме, докато не подпише указ президентът. Винаги съм уважавал институциите, винаги това ми е била логиката", каза в заключение Борисов.

Ако в близките два дни президентът и премиерът не се разберат как да тълкуват Конституцията и кой я нарушава, в четвъртък депутатите ще гласуват оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта - Николай Нанков и Ивайло Московски. На тяхно място ще бъдат гласувани инж.Петя Аврамова и Росен Желязков, както стана ясно вчера за втория. Дали и утре ще е така по отношение на имената на новите министри няма гаранции, тъй като самият Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ има "две номинации за транспортен министър", но от партията ги били "пазели в тайна".

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...