Управляващите искат среща с Румен Радев, той скастри тона им - 24novini.bg

Управляващите искат среща с Румен Радев, той скастри тона им

Румен Радев отказа среща с управляващите за указа и скастри тона им Румен Радев отказа среща с управляващите за указа и скастри тона им
17.09.2018 | 19:00
(0 гласа)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в следващ рунд на конфликта, който датира от близо две години между тях. Поводът е среща, поискана от управляващите по казуса с указа за Младен Маринов, който трябва да бъде подписан от президента. Радев обаче е отказал срещата, понеже поканата е отправена от Волен Сидеров, но той не е премиер. Освен това Радев има претенции към тона спрямо него.

 

Румен Радев отказа такава среща с думита: „Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено. Съгласуването на това предложение“, каза президентът.

 

Днес по-рано той каза, че неговият юридически съветник проф. Друмева го е предупредила, че липсват реквизити в указа и той не може да го подпише, защото би нарушил закона. Според Радев правителството не е обсъдило с него смяната на главния секретар на МВР Младен Маринов и така е нарушило закона. Маринов е готвен от Борисов за нов вътрешен министър на мястото на Валентин Радев.

Липса на президентски указ обаче отложи промените в кабинета. Затова днес след поредния коалиционен съвет, посветен на оставката на тримата министри – Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, и техните наследници, управляващите поискаха да се видях с държавния глава.

„В случая ние предлагаме на президента Румен Радев да направим среща, в която да се изяснят всички обстоятелства, свързани с освобождаването на Младен Маринов като главен секретар. Кое точно не е съгласувано? Какви точни мотиви се искат? Всичко това ние сме готови да го представим, за да няма съмнения у президента, че нещо се върши през неговата глава или извън неговото съгласие“, каза Волен Сидеров от "Атака".

"Името на новия транспортен министър е ясно вече - това е Росен Желязков. Той е технократ, запознат е с технологиите, информационните технологии и всичко, което е необходимо за съставяне на електронно правителство. Той ще бъде новият министър на транспорта“, каза Сидеров след съвета на коалицията днес. назначението на транспортен министър не зависи от указ на президента.

Намеренията на управляващите са оставките в кабинета да бъдат гласувани в четвъртък и дотогава да има подписан президентски указ. Но след отказа на Радев да се срещне с тях, очевидно правителствената криза ще се задълбочи.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...