След 8 часа: БСП позира до изкопа, Фандъкова се скри, виновни няма - 24novini.bg

След 8 часа: БСП позира до изкопа, Фандъкова се скри, виновни няма

На осмия час до изкопа в Овча купел Фандъкова я няма, а БСП е с телевизии и позира популистки На осмия час до изкопа в Овча купел Фандъкова я няма, а БСП е с телевизии и позира популистки
07.09.2018 | 16:35
(1 глас)

БСП побърза да яхне политически протеста на хората от Овча Купел, които днес сутринта излязоха до фаталния изкоп, погълнал колата на софиянец. На мястото се появи народният представител от БСП Георги Свиленски, известен като бившия съпруг на президентшата Десислава Радева и зам.-председател на Парламентарната група на БСП.

 

Той заяви: "Вече шест часа никой не обръща внимание на случващото се и за пореден път сме свидетели на абсолютното безхаберие и бездействие на държавните институции".

 

"Имаше опит за изваждане на пропадналия автомобил в строителния обект, което е опит за прикриване на доказателства по произшествието, тъй като нито от МВР, нито от районното кметство имаше представители", подчерта Свиленски, загрижен за законносттта... пред телевизиите.

В качеството си на депутат обаче той може да инициира поне следните неща, за да е сигурно, че това не е популизъм на БСП, а искрено желание да се намерят отговорните и да не се повтори инцидентът:

  • изслушване в парламента на представителите на институциите и на кмета Фандъкова, която е отговорна за даденото разрешение за строеж;
  • проверка от страна на общинските съветници на БСП по документацията на строежа и да се предоставят на хората в района данни, тъй като кметицата на Овча Купел (от ГЕРБ) сутрина им каза в ефир, че утре е събота и не може да им предоставя документи;
  • мораториум върху строителството на зелени площи в столицата, но 10 години, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, БСП не са направили такова предложение;
  • сезиране на прокуратурата, ако искат да са полезни, която да провери даденото разрешително от администрацията на Йорданка Фандъкова;
  • сезиране на антикорупицонното звено да провери издаденото разрешително дали е в условия на свързани лица, конфликти на интереси или корупционни практики. Както се постъпи спрямо кмета на Район "Младост" Десислава Иванчева, впрочем.
  • проверка в комисията по корупция в Народното събрание и свързаните институции на информацията от администрацията на Район "Младост", че не само при тях, а навсякъде в столицата схемите с разрешителните за подобни строежи са едни и същи. Те я разпространиха при ареста на Десислава Иванчева. Но от тогава минаха месеци. До момента нито БСП, нито ГЕРБ са предприели проверки по тази информация;
  • изслушване на регионалния министър в оставка Николай Нанков в парламента, който да  даде обяснение как се стига до това при благоустройството, за което той отговаря, строежи да поглъщат паркирани автомобили на гражданите.

Георги Свиленски и БСП обаче не обявиха нито една от изброените чисто политически и то законни инициативи, които влизат в преките им правомощия като депутати.

И в отговор на твърдението на Свиленски, че с "просто око се вижда, че тук има много нарушения на строителните норми", можем да добавим, че с просто око се вижда и как БСП яхва пред телевизиите политически гражданското възмущение, но пък за сметка на това и удобно на ГЕРБ не предприема нито едно институционално действие.

В този смисъл поведението на БСП на популитско позиране до фаталния строеж не е по-различно от паническото мълчание на кметицата Йорданка Фандъкова, която осми час липсва от мястото на опасния изкоп, където я чакат избирателите й. Чакат тоест... Годо.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...