Станишев vs Нинова - ринг пореден по bTV и Нова - 24novini.bg

Станишев vs Нинова - ринг пореден по bTV и Нова

Станишев срещу Нинова по бтв и Нова - пореден рунд Станишев срещу Нинова по бтв и Нова - пореден рунд
03.02.2018 | 14:10
(1 глас)

Престрелките по червените върхове между лидера на ПЕС Сергей Станишев и председателя на БСП Корнелия Нинова продължават и през уикенда - този път по телевизионните ефири.

 

Тази сутрин по bTV гост на Мариана Векилска беше лидерът на ПЕС Сергей Станишев, а по Нова - лидерът на БСП Корнелия Нинова разговаря с водещата на сутрешния блок "Събуди се" Мира Иванова. Нападките на двамата червени лидери по повод Истанбулската конвенция продължиха с нова сила, а обвиненията се сипеха и в двете посоки.

 

От една страна, Станишев каза, че е недоволен от БСП, ВМРО и президента Радев за позициите им за Истанбулската конвенция. Според него двадесет кризисни центъра като този в Перник, който той вчера посети сам, без да покани Нинова - за жени, жертва на домашно насилие - можело да бъдат изградени с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум "за" и "против" конвенцията.

Нинова пък по Нова обвини ПЕС и ПЕС-жени, че не са демократични организации, защото, по думите й, "сочели с пръст инакомислещите" като БСП, които били против текстовете за социалния пол в Истанбулската конвенция.

Сергей Станишев подчерта, че само българската БСП е против документа, регламентиращ борбата с насилието над жени, а Нинова контрира задочно, че обвиненията му към нея - че БСП гласували документа в Брюксел, а в Българи ябили против, не отговаряли на истината, защото групата на БСП изобщо не била в залата по време на гласуването.

Според Сергей Станишев конвенцията е станала обект на "безумни интерпретации" в България и в нея няма нито "трети пол", нито "еднополови бракове", които гневят консервативни кръгове в политиката. Той подчерта, че дискусията се води по изкривен начин, фиксира се върху хипотетични страхове и загърбва реалния проблем.

Станишев подчерта, че само през Кризисния център за жени в Перник за 5 години са минали 2200 жертви. "Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи", коментира той и припомня статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва и редица законодателства са несъвършени спрямо пракитките на насилие, затова Конвенцията е най-мащабната зоконодателна инициатива на Съюза.

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, не била чута.

Станишев призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция."Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен - освен че държавата не си върши работата в тази сфера".

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията.

Корнелия Нинова предпочете атаката по Станишев през обвиненнията, че ако претендират да са демократични партии, ПЕС и ПЕС-жени не би трябвало да обвиняват БСП, че е на различно от тяхното мнение. На въпрос дали ще бъдат изключени от ПЕС с оглед международния скандал с бойкота на Истанбулската конвенция, Нинова каза, че е решение на ЕНП дали да отлюспи една от двете европейски соц-партии, спечелили избори в последната година, като припомни, че шампионите са само БСП в България, спечелила изборите за президент, и португалската социалистическа партия. Уверявам ви, че няма да допусна БСП да бъде изключена от ПЕС, демонстирра самоувереност Корнелия Нинова, но през цялото време на интервюто й личеше свръхнапрежение и усилия да демонстрира самообладание.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...