Борисов иска "държавен застраховател" и "парламентът да избира фирмите" - 24novini.bg

Борисов иска "държавен застраховател" и "парламентът да избира фирмите"

Премиерът предложи "държавен застраховател" и "парламенътт да прави търговете за поддръжка на електронните регистри" Премиерът предложи "държавен застраховател" и "парламенътт да прави търговете за поддръжка на електронните регистри"
21.08.2018 | 19:00
(0 гласа)

Борисов иска "държавен застраховател ли, какво..." и "държавата да си има тайни", стана ясно от думите му днес в парламента по повод скандалите с фалита на "Олимпик" и срива на Търговския регистър.

Той поиска гаранции, че тайните на службите, които са на електронен носител, са защитени. След този скандал някакъв държавен застраховател ли, какво..., каза премиерът, визирайки създаването на застрахователно дружество от държавата.

Също предложи парламентът да прави търговете и да избира фирмите, които поддържат електронните системи на държавата. Парламентът да реши по какъв начин да се избира кой да се грижи за сигурността на електронните системи на ДАНС, агенция "Митници", прокуратура, съд и останалите държавни структури, призова министър-председателят.

"Митниците, ДАНС, прокуратурата, съда са все на електронни носители. Тяхната защита, този "склад" на база данни трябва да е в секретен център, а не да се даде на някаква фирма. Държавата да си има някакви тайни, които през парламента да бъдат узаконени" обясни Борисов.

В САЩ вече 2 г. се занимават само с това как кибератака е повлияла на изборите. А за САЩ и Русия нямам съмнения, че службите са на ниво. Дори държава като Холандия се отказа от електронното гласуване. Така че да помислим, да си направим защитите", заяви Борисов пред депутатите.

И даде предложения: "Дори със законодателна програма. Или някаква система или закон, който да ни позволява за тези изключителни системи да имаме закон или обществена поръчка - парламентът да я прави, но да не влизаме в ръцете на фирма", обясни премиерът.

От зала му подхвърлиха "Информационно обслужване", и той се съгласи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...