Паник-атака: ДАНС влиза в КФН по заповед на Цацаров - 24novini.bg

Паник-атака: ДАНС влиза в КФН по заповед на Цацаров

И ДАНС бе намесена в скандала с КФН - влизат да проверяват Комисията по заповед на главния прокурор И ДАНС бе намесена в скандала с КФН - влизат да проверяват Комисията по заповед на главния прокурор
20.08.2018 | 20:49
(0 гласа)

Паническите действия на държавата по скандала "Олимпик" стават все по-ритмични в последните часове. ДАНС и прокуратурата влизат в Комисията за финансов надзор заради аферата „Олимпик”, нареди главният прокурор. Разследващите ще проверяват действията на регулатора. Финансовият министър Владислав Горанов настоя заместник-председателят на Комисията Ралица Агайн да подаде оставка. До този момент няма коментар от нейна страна. Няма и искане от негова страна за оставка на председателя на КФН Карина Караиванова, чието ведомство ще се проверява от ДАНС.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Държавната агенция за национална сигурност да извърши проверката заради фалита на дружеството. Тя трябва да установи как е осъществяван държавният застрахователен надзор по линия на „Олимпик” у нас, предаде bTV.

 

Според правителството Комисията за финансов надзор е допуснала сериозни пропуски и не е обърнала внимание на по-ниските цени и отстъпките, които кипърската „Олимпик” е предлагала в България.

Няколко от потърпевшите клиенти на „Олимпик” се събраха на протест пред финансовия надзор тази сутрин. Те настояват застраховките им да бъдат удължени. Припомниха също, че лицензът в Кипър е отнет още през май.

Потърпевшите се надяват все пак държавата да ги обезщети. „Българските граждани са си плащали вноските средно по 12 лева в обезпечителния фонд. Те трябва да си получат парите от него, а след това той да си урежда отношенията с кипърския фонд”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Парите, които „Олимпик” е внасяла в обезпечителния фонд за фалит, обаче не са били дължими, обясни финансовият министър. Така събраните 2 милиона лева най-вероятно ще бъдат върнати към дружеството в несъстоятелност в Кипър. Именно там потърпевшите трябва да насочат претенциите си.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...