Кабинетът гласува 1,5 млн. лева за докторантите - 24novini.bg

Кабинетът гласува 1,5 млн. лева за докторантите

Правителството одобри допълнително 1,5 млн. лева за докторантите в страната Правителството одобри допълнително 1,5 млн. лева за докторантите в страната
15.08.2018 | 14:00
(0 гласа)

Правителството одобри отпускането на допълнителни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 г. за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на Българската академия на науките за 2018 г. Очаква се мярката да допринесе за увеличаване на докторантите, които не достигат на ВУЗ-овете в страната. Тенденцията на нежелание на по-млади хора  да се занимават с наука е устойчива по припичини на неатрактивното заплащане и лошите условия на труд в тази сфера.

 

Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура.

 

Целта е средствата да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени изследователи и преподаватели.

Същевременно се очаква те да допринесат за изпълнението на приоритетите, заложени в националните стратегически документи за развитие на науката и образованието.

Ректорите на държавните висши училища и ръководителите на научните организации утвърждават правила за разпределение на допълнителните средства, разработени от специална комисия, включваща представители на докторантите.

Средствата се предоставят на положително атестираните докторанти до 2 месеца след приключване на атестацията им съгласно Правилника за прилагане на закона за развитието на академичния състав и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани положително.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...